Biserica „Înălţarea Domnului” Berlişte – ridicată în anul 1890
categ. III rural A; 69 familii cu 200 credincioşi
Adresa bisericii: 327020 Berlişte, f.n.
Adresa casei parohiale: 327020 Berlişte, nr. 100
Paroh: Pr. LAZĂR OVIDIU CĂRĂBAȘ
N: 03.03.1979 – Bocșa, jud. Caraș-Severin
Hirotonit în anul 2006.
Preot la Berliște din anul 2019.
Parohia „Înălţarea Domnului” Berlişte e situată în inima câmpiei din „pusta cărăşană”. Ea se găseşte la o depărtare de cca 20 km de Oraviţa, de care este legată prin şoseaua Oraviţa – Moldova-Nouă, cu deviaţie din satul Nicolinţ. Datorită faptului că se află la jumătatea drumului dintre Nicolinţ şi Iam, dar şi faptului că structural această aşezare s-a păstrat destul de bine, așezarea Berlişte a devenit centru de comună pentru toate satele vecine (Rusova-Nouă, Rusova-Veche, Milcoveni, Iam). Deşi denumirea oficială este Berlişte, totuşi localnicii (dar şi vecinii) folosesc denumirea de „Bârlişte” sau „Bârligi”.
Formele de relief specifice comunei Berlişte sunt: câmpie, luncă şi dealuri joase. Ea este aşezată la contactul câmpiei Caraşului cu dealurile Oraviţei. Elementele climatice prezintă o importanţă sporită pentru spaţiul rural, datorită influenţei acestora asupra activităţilor agricole.
Prima atestare documentară a acestei localităţi este din anul 1378. Cercetările arheologice au identificat vatra aşezării din sec. XIV în lunca Vicinicului, la N-E de sat.
Se cunoaşte faptul că în perioada colonizărilor imperiale ale Curţii de la Viena, la Berlişte au fost aduse, în 1739, 18 familii de colonişti nemţi. Astăzi despre soarta acelor familii se știu foarte puţine lucruri. Ceea ce se ştie este faptul că deşi această parohie s-a confruntat cu acţiunea prozelitismului uniat din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, totuşi acest fenomen nu a reuşit aici, credincioşii păstrându-şi credinţa moştenită.
Hărnicia credincioşilor din Berlişte este cunoscută şi se poate constata la faţa locului, impresionând pe oricine frumuseţea gospodăriilor, dar în mod special grandoarea bisericii parohiale.
Lângă biserica satului se găseşte casa parohială achiziţionată în anul 1991 prin grija protopopului Ioan Văran şi a tuturor credincioşilor din parohie.
Din punct de vedere demografic, la Berlişte natalitatea este în suferinţă. În statistica anului 1865, la Berlişte erau 163 de copii de vârstă şcolară, în anul 1940 – 93 de copii, ca apoi în 1998 să fie în jur de 45-50 de copii. Este o situaţie tristă care cu certitudine va avea repercusiuni negative pentru viitorul acestei aşezări.
S-au remarcat ca eroi ai comunei, în Primul Război Mondial: Gheorghe Butan, Ion Vasile, Gheorghe Mioc, Gheorghe Murgu, Gheorghe Bosioc etc. În memoria acestor eroi a fost ridicat un monument în anul 1935.
A existat o biserică mai veche, din 1794. Biserica actuală s-a zidit în anul 1890 prin grija preoţilor Georgiu Lungu şi Petru Dănescu şi prin contribuţia credincioşilor din Berlişte, de către arhitectul Carol Siegel din Biserica Albă, cu preţul de 22.000 florinţi. A fost sfinţită în anul 1892 de către episcopul Nicolae Popea al Caransebeşului. Cu această ocazie a dăruit celor doi preoţi distincţia de brâu roşu. Hramul bisericii este Înălţarea Domnului.
Biserica are forma corabiei, stilul este baroc; este zidită din piatră şi cărămidă, acoperită parţial cu tablă, bolta semicilindrică din cărămidă, pardoseala din plăci de piatră. Turnul este înclinat în partea superioară în urma unei furtuni. Biserica are dimensiunile: 27,5 x 8,90 m.
În 1891 biserica a fost pictată de către Bartolomeu Delliomini, italianul născut la Luncani, în data de 21 martie 1864, cel care a împodobit în maniera-i renascentistă foarte multe biserici din Banatul Montan. Auritura s-a făcut de Eugen Spang din Timişoara în anul 1894, cu preţul de 1.700 florinţi. Sculptura s-a făcut de sculptorii Nestor Bosioc împreună cu fiii săi Iosif şi Iuliu Bosioc în anii 1893-1894, cu preţul de 1.300 florini.
Prima restaurare a picturii din biserică s-a făcut în 1937 de către pictorul Ştefan Popovici din Cacova (Grădinari). În prezent, pictura necesită o nouă restaurare.