categ. III rural A; 79 familii cu 215 credincioşi;
Adresa casei parohiale: 327213 Surducu Mare nr. 45, comuna Forotic
Surducu Mare este un sat din județul Caraș-Severin, care aparține administrativ de comuna Forotic. De amintit, întâi, că Centum Putea, castru roman, a fost localizat ipotetic la Surduc. Localitatea este atestată documentar în 1324.
În evidențele administrației de stat nu figurează date referitoare la numirea localitații Surduc, ci doar menționarea în cadastrul de stat a hotarului localitații Surduc, între localitățile Forotic, Brezon și Doclin.
În secolul al XVIII-lea, Surducul avea 8.823 jugăre de pământ, țarini mai importante fiind: Rovina, Valea Afundată, Valea Nanoviște și hotarul Bohoron-Dia (Bocorondia de azi) și care își trage numele de la un sat care a fost pe vremuri aici și de unde au mai rămas câteva case mici, pe care locuitorii le-au luat drept sălașe, mai de mult. În arhive, se găsesc și însemnări despre faptul că în armata română – în luptele de la Mărășești – au participat ca voluntari doi surduceni: Gheorghe Micuci și Gheorghe Fortuz. În Surduc nu s-a înființat garda națională în 1918, întrucât populația a fost pașnică; în schimb, se ştie că sârbii, care au ocupat vremelnic aşezarea, au furat la plecare jumătate din vitele satului și le-au dus în Serbia.
Biserica a fost construită în anul 1721. Are hramul „Nașterea Maicii Domnului” (8 septembrie) și se află pe noua listă a monumentelor istorice. Sfântul locaș, în formă de cruce, are dimensiunile: 12 m lungime, 4,90 m lățime, 4,60 m înălțime. A fost construit din piatră și cărămidă și este acoperit cu țiglă. Iconostasul este de zid, pardoseala din gresie; în pronaos și naos, pe solee și în altar este pardoseală cu parchet laminat.
Biserica a fost pictată de Mihăilă Nicolaevici în 1752, împreună cu Ioan Popovici. Cu siguranță iconostasul a fost pictat de către acești pictori, pentru că se păstrează inscripția de pe ușile împărătești. Pictura actuală este realizată de Dan Chendi în 1989. Pictura veche se păstrează pe ușile împărătești și este făcută în ulei pe pânză aplicată pe lemn.