„La o scară distanţă de cer”
27 August 2019În perioauda 19 august – 21 august Parohia „Sfânta Treime” din Anina a organizat o excursie pentru copii de la Centrul de Tineret „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”
Excursia tematică „La o scară distanţă de cer” a urmat itinerarul Anina – Bozovici – Băile Herculane – Orşova – Dubova – Anina. Astfel primul popas l-am făcut la Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Orşova, unde am admirat cu toţii arhitectura şi amplasamentul mănăstiri, dar şi buna gospodărire a obştii. Drumul nostru a continuat în Defileul Dunării, mai exact în Cazanele Mici şi Cazanele Mari, unde am vizitat Mănăstirea Mraconia, iar apoi ne-am bucurat de o plimbare cu şalupa, din care am văzut Tabula Traiana, Chipul lui Decebal, Peştera Ponicova şi Grota Veterani. După această experienţă pe fluviul Dunărea, paşii noştri s-au îndreptat către cimitirul din Eşelniţa Veche la mormântul episcopului Iosif Traian Badescu al Caransebeşului, cel care a fost primul episcop ortodox român al Caransebeșului, născut în Banat și care a păstorit cu multă râvnă 13 ani istorica Episcopie a Caransebeșului. Apoi ne-am îndreptat spre locul de cazare de pe Valea Cernei, Orşova.
În cea de a doua zi, treziţi devreme şi cu rucsacul pregătit am pornit spre Băile Herculane, pentru a urma traseul turistic care duce spre cătunele Ineleţ şi Scărisoara. Urcarea nu a fost una uşoară deoarece poteca este abruptă şi solicitantă. Dar oboseala a fost data uitării atunci când am zărit primele gospodării şi pe săteni la cosit de fân. Puterile ne-au revenit după ce am poposit în gospodăria tanti Icoana, care ne-a primit cu drag şi ne-a dat un pahar de apă rece şi fagure de miere. Pentru că am fost primiţi cu ospitalitate şi noi la rândul nostru am dăruit, dulciuri şi cornuri. Poteca a continuat spre Şcoala din Ineleţ, care din păcate de trei ani este închisă. Am urmat poteca care duce la biserica din Scărişoara, unde din grija părintelui Nectarie Câșțariu, am fost aşteptaţi de un sătean. În biserică, în acest loc binecuvântat, am uitat de oboseală şi am cântat Maicii Domnului pentru a ne ocroti de orice primejdie. Am continuat spre poteca care duce la casa familiei Rădoi, unde am fost aşteptaţi cu masa întinsă plină de bucate tradiţionale obţinute în gospodărie. După ce ne-am hrănit duhovniceşte, dar şi trupeşte şi cu puterile recuperate am început coborârea pe poteca care duce spre scării sau „cârlige” aşa cum le numesc săteni. Cu ajutorul lui Dumnezeu am coborât fără nici o problemă, astfel am făcut un traseu complet la cătunele Ineleţ şi Scărişoara. Prin acest traseu turistic am vizitat satul românesc din Munţii Banatului, sate izolate şi cu gospodări răsfirate, dar binecuvântate de Dumnezeu, cu locuitori care nu au uitat credinţa în Dumnezeu şi care îşi duc cu bucurie traiul în aceste ţinuturi.
În cea de a treia zi am vizitat oraşul Băile Herculane, şi ne-am închinat în Biserica „Schimbarea la Faţă” şi în Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din Băile Herculane. În drum spre casă ne-am oprit la Așezământul „Ţara Almăjului”.
Tinerii participanți la această frumoasă excursie ne-au mărturisit:
„Urcarea pe munte la cătunele Ineleţ şi Scărişoara a fost o experienţă pe care nu am mai trăit-o” – Alexandru Covaci;
„Traseul a fost lung şi obositor, dar a meritat, deoarece am văzut oamenii foarte primitori şi cu zâmbetul pe buze, deşi le este greu, ei sunt fericiţi. Chiar dacă eram nişte străini am fost primiţi ca şi apropiaţi. A fost o experienţă de neuitat.” – Larisa Purea;
„Când am ajuns în satele acelea, am văzut cu trăiesc oamenii aceia şi în ce condiţii. Acest lucru m-a făcut să apreciez mai mult lucrurile pe care le am şi niciodată să nu mă mai plâng de ceva” – Iasmina Străin;
„ Când am văzut Biserica din Scărişoara, parcă am ajuns într-un colţ de rai, iar aici am adus rugăciune către Dumnezeu, pentru ca simţeam că suntem mai aproape de El. Este un loc de linişte sufletească şi trupească” –Darius Laurenţiu Bălan;
Parohia „Sfânta Treime” Anina a organizat în fiecare an excursii tematice cu copii care fac parte din Centrul de Tineret „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” Anina, de aceea şi anul acesta, Anul satului românesc, a dorit o excursie tematică cu tema „la o scară distanţă de cer”. Excursia tematică a fost organizată în parteneriat cu Episcopia Caransebeşului, Protopopiatul Reşiţa, prin Departamentul de Tineret, printr-un proiect depus de Parohia „Sfânta Treime” pentru beneficiarii Centrului de Tineret „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”. Pregătirea excursiei s-a făcut în cadrul întâlnirilor săptămânale în care s-a arată scopul excursiei, traseul cu punctele cele mai importante, s-a precizat materialele necesare fiecărui elev pentru activitatea desfăşurată precum şi echipamentul adecvat acestei activităţi. Scopul acestei excursii a fost dobândirea şi fixarea de cunoştinţe despre satul românesc, dobândirea şi fixare de noi cunoştinţe, despre modul de trăi a locuitorilor din satele izolate, cultivarea sentimentelor de dragoste p şi bogățiile pământului românesc. (Pr. Horia Mailat)