Moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat au ajuns în Episcopia Caransebeșului
13 September 2019În ajunul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat alături de icoana făcătoare minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț au ajuns în Episcopia Caransebeșului.
Sfintele Odoare au fost aduse în Eparhia Banatului Montan cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei de o delegație condusă de părintele arhimandrit Benedict Sauciuc starețul mănăstirii Neamț și au fost întâmpinate la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului dimpreună cu un număr mare de preoți și credincioși. În continuare ierarhul a săvârșit slujba Veceniei și a Litiei praznicului pe parcursul căreia cei prezenți au putut să se închine la Sfintele Odoare.
Mâine, la praznicul Înălțarii Sfintei Cruci, Sfintele Moaște vor fi duse în procesiune la pelerinajul de pe Muntele Mic la Cruce-monument închinată eroilor bănățeni căzuți în primul război mondial.
Icoana Maicii Domnului este o copie a icoanei Trihirussa („cea cu trei mâini”) de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschin, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece, iar Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint.
Copia sfintei icoane de la Neamţ fost adusă în ţară de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii Neamț între anii 1779-1794. Pe icoană se află o inscripţie cu litere româneşti și chirilice: „Această sfântă icoană s-au zugrăvit din nou, afară de chipuri, în vremea prea cuviosului arhimandrit şi stareţ Chir Timotei. Anul 1866, mai 10 (de Agapie zugrav)”.
Icoana este purtată în procesiuni, iar în timp de secetă se spune că este aducătoare de ploaie şi făcătoare de minuni. Moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul de pe Muntele Minunat, mai exact cinstitul său cap, se păstrează tot la Mănăstirea Neamț.