12 ani de Patriarhat: „Bucuria rodirii” celebrată în comuniune liturgică
30 September 201938 de ierarhi au fost prezenți luni în Catedrala Patriarhală pentru a participa la Sfânta Liturghie și Slujba de Te Deum oficiate cu prilejul aniversării a 12 ani de când Preafericitul Părinte Daniel a fost întronizat ca Patriarh al României.
Celor veniți să aducă rugăciuni de mulțumire în acest moment festiv, Patriarhul Daniel le-a urat să primească de la Dumnezeu „bucuria rodirii”.
„Singura bucurie adevărată din lumea aceasta este bucuria rodirii, care vine din osteneală”.
„Să continuăm lucrările bune începute pentru că numai împreună putem să păstrăm Duhul comuniunii, Duhul Sfânt care ne împărtășește iubirea Preasfintei Treimi”, le-a spus la finalul slujbelor Patriarhul ierarhilor prezenți, clericilor, reprezentanţilor autorităților centrale şi locale, personalităţilor vieţii publice și culturale româneşti.
Despre „bucuria rodirii” la aniversarea a 12 ani de patriarhat a vorbit și Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos după slujba de Te Deum.
Înaltpreasfinția Sa a evidențiat realizările Bisericii sub coordonarea Patriarhului Daniel și impactul lor asupra societății.
Între proiectele de impact, ierarhul a menționat construirea Catedralei Naționale, înființarea Centrului de Presă Basilica, înființarea de eparhii și parohii noi în diaspora, activitățile social-filantropice.
Arhiepiscopul Casian a numit Catedrala Națională „un pridvor al cerului pe pământul românesc” și a subliniat dubla ei „misie și semnificație”: „Catedrala unității de credință păstorită de Întâiul Apostol Andrei și Catedrala-memorial pentru jertfele de-a lungul timpului pentru unitatea și demnitatea poporului român”.
Despre Centrul de Presă Basilica, Arhiepiscopul Dunării de Jos a spus că este „o prelungire a Casei lui Dumnezeu, un mod de a prelungi eclesiologia, slujirea liturgică, slujirea educațională, slujirea culturală și slujirea social-filantropică” în casele oamenilor.
Între realizările din cei 12 ani, ierarhul a menționat de asemenea întocmirea Noului Statut de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, dezvoltarea evenimentului „Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși”, numeroasele pelerinaje, aduceri de sfinte moaște în țară și întâlniri istorice.
Referitor la activitatea Bisericii în Diaspora, Părintele Arhiepiscop a evidențiat faptul că cele aproape 1000 de parohii sunt „centre de cultură, de spiritualitate și de dor ostoit, unde tineri intelectuali lângă vlădicii noștri de excepție, lângă harnicii noștri preoți din diaspora au făcut o punte de har pentru totdeauna între românii de acasă și de pretutindeni”.
Preafericitul Părinte Patriarh i-a mulțumit Arhiepiscopului Casian pentru „cuvintele călduroase” și a subliniat faptul că „este datoria noastră să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate”, motivând celebrarea aniversării de luni prin comuniune euharistică.
Un moment deosebit din Catedrala Patriarhală a fost cel în care doi copii i-au adus Preafericirii Sale flori, urându-i „Să ne trăiești Părinte Patriarh!”.