Program educațional pentru părinți și copii la Reșița
5 December 2019Sala de festivități a Colegiului Național „Diaconovici-Tietz” din Municipiul Reșița a găzduit în după amiaza zilei de 4 decembrie 2019 o activitate dedicată părinților, desfășurată în cadrul proiectului educațional „Copilăria – început al zidirii”, derulat de instituția de învățământ reșițeană în parteneriat cu Centrul de Tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom.
La eveniment au participat câteva zeci de părinți ai elevilor Colegiului Național „Diaconovici-Tietz”, alături de cadre didactice ale școlii, care au avut posibilitatea să participe la un atelier specific pentru părinți, susținut de Georgiana Ciucur – formator în cadrul rețelei naționale Școala Familiei.
În debutul întâlnirii, prof. Simona Lance de la instituția de învățământ gazdă și inițiatoarea programului, a prezentat celor prezenți principalele obiective ale proiectului „Copilăria – început al zidirii”, proiect care se derulează pe întreg parcursul anului școlar 2019-2020 și se adresează elevilor și părinților, în egală măsură.
În continuare, părintele Mihai Ciucur – coordonator al Centrului de Tineret Moniom – a susținut o prezentare introductivă cu tema „Părinți și copii în Sfânta Scriptură”, în cadrul căreia a adus în atenție câteva îndemnuri și povețe din Sfânta Scriptură referitoare la creșterea și educarea copiilor, precum și la relațiile dintre părinți și copii.
Tema principală a întâlnirii a fost susținută de Georgiana Ciucur – formator în cadrul Departamentului de Tineret al eparhiei – care a vorbit celor prezenți despre stima de sine și construirea unor relații de calitate între părinți și copii, având în vedere provocările lumii contemporane la adresa familiei. Tema a fost prezentată atât din punct de vedere psihologic – prin încurajarea comportamentelor și atitudinilor menite să sprijine construirea unui caracter frumos la copii – cât și din perspectivă duhovnicească, avându-se în vedere evitarea aroganței, mândriei sau egocentrismului la copii.
În finalul întâlnirii, prof. Viorica Gârtoi – directoarea unității de învățământ – a mulțumit celor prezenți și a adresat părinților invitația de a participa și la viitoarele întâlniri, care vor aborda teme de interes pentru părinți și familie, în general.
Programul educațional „Copilăria – început al zidirii” cuprinde întâlniri lunare atât cu părinții, cât și cu elevii, în cadrul cărora se vor dezbate probleme de care vizează eficientizarea parteneriatului strategic școală – familie – Biserică, în scopul conștientizării importanței implicării părinților în viața copiilor lor.
„Acest tip de ateliere dedicate părinților sunt de mare importanță pentru toți actorii implicați în educația copiilor, pentru că ele oferă contextul potrivit de dezbatere a unor probleme stringente cu care se confruntă copiii și mai ales adolescenții, existând în acest fel premisa identificării unor soluții eficiente la aceste provocări. Vorbim aici de violență, absenteism școlar, dependențe de tot felul, precum și de subiecte mai sensibile, precum cele de natură sexuală, trafic de persoane, ori pornografie. Iar în acest context, rolul Bisericii, este extrem de important, pentru că învățătura de credință – atât Sfânta Scriptură, cât și scrierile Sfinților Părinți – alături de oamenii cu experiență în domeniul psihologiei și al psihoterapiei, oferă, cu siguranță, cele mai bune soluții de gestionare, dar și de prevenire a unor comportamente deviante la copiii din zilele noastre”, a precizat părintele Mihai Ciucur. Acesta a mai adăugat faptul că acest tip de programe vor fi dezvoltate în perioada următoare, având în vedere și faptul că anul 2020 este declarat Anul omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română.