Biserica necropolă din Caransebeș la ceas de sărbătoare
7 January 2019La sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș.
Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în biserica parohială, necropolă a Eparhiei, unde își dorm somnul de veci episcopii Caransebeșului, dar și foarte mulți protopopi, preoți, profesori de teologie și personalități care au marcat atât viața bisericească, cât și viața socială a Banatului de Munte. „Am slujit astăzi în biserica ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul din Caransebeș, biserica necropolă a Episcopiei noastre, unde își dorm somnul de veci primul episcop ortodox român al Caransebeșului, Ioan Popasu și în pridvorul bisericii episcopul Emilian Birdaș, cel care în urmă cu 25 de ani a restaurat Episcopia istorică a Caransebeșului”.
La sfânta slujbă au participat mulți credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș, iar răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Am fost din nou împreună cu preoții și credincioșii din această parohie de ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Îi mulțumim Mântuitorului Hristos pentru această bucurie de împreună slujire și pentru că au venit credincioși în număr mare să ne întâlnim și împreună să-L lăudăm pe Hristos, Cel care se pogoară în repejunile Iordanului pentru noi și pentru a noastră mântuire. De asemenea, ne bucurăm că am ascultat astăzi predica Sfântului Ioan Botezătorul care ne îndeamnă pe toți la pocăință și responsabilitate, dar și seriozitate spirituală”, a mai spus Părintele Episcop Lucian.
Parohia Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeș, este o parohie dinamică, care derulează mai multe proiecte sociale pentru copii și bătrâni. De asemenea, are o rodnică și strânsă colaborare cu unitățile școlare și preșcolare de pe raza acesteia, precum și unitatea militară din Caransebeș. Biserica parohială a fost ridicată în anii 1770-1780, a fost sfințită la 11 mai 1781 de către episcopul Caransebeșului și Vârșețului Vichentie Popoviciu. În prezent se lucrează la exteriorul sfântului locaș.