Conferința „Familia tradițională – temelie a neamului românesc” la Reșița
30 January 2020Un număr important de părinți, dar și de viitori părinți din municipiul Reșița au fost prezenți marți, 28 ianuarie, la primul eveniment dedicat familiei creștine din acest an, găzduit de sala amfiteatru a Colegiului Național „Diaconovici Tietz” din municipiul de pe Bârzava.
Este vorba de conferința „Familia tradițională – temelie a neamului românesc”, susținută de Cristian Filip – președintele Alianței Părinților din România, alături de scriitorul Paul Ghițiu din București. Au fost prezenți, de asemenea, preoți din municipiu, în frunte cu părintele Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței, precum și cadre didactice de la mai multe școli reșițene.
În debutul întâlnirii, părintele Mihai Ciucur de la Departamentul de misiune cu tinerii a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a creionat cadrul general al întâlnirii, după care a dat cuvântul celor doi invitați sosiți din capitala țării pentru a fi în mijlocul părinților din municipiul Reșița.
În cuvântul său, Cristian Filip, a susținut o prelegere pe tema familiei creștine având ca punct de plecare învățăturile părintelui Arsenie Boca, precum și temeiurile scripturistice referitoare la familie, după care a prezentat, succint, principalele proiecte și inițiative civice pe care Alianța Părinților din România le-a susținut în cei patru ani de activitate la nivel național. Printre acestea se numără demersurile pe linia identificării unor alternative viabile la încercările de introducere a educației sexuale explicite în școli, precum și de introducere a vaccinării obligatorii, dar și alte inițiative civice menite să apere valorile morale ale familiei creștine.
De asemenea, Paul Ghițiu – scriitor și fost senator în Parlamentul României – a susținut o interesantă incursiune în evoluția familiei creștine în decursul istoriei poporului român, subliniind rolul fundamental pe care Biserica l-a avut în păstrarea coeziunii și comuniunii în familia tradițională și naturală, specifică poporului nostru.
În finalul întâlnirii, cei doi invitați au răspuns întrebărilor celor prezenți, întrebări care au vizat identificarea unor soluții practice în abordarea provocărilor cu care se confruntă familia creștină în zilele noastre. De asemenea, au fost discutate aspecte legate de organizarea filialei locale a Alianței Părinților, care reunește deja câteva zeci de părinți din municipiul Reșița.
Întâlnirea s-a încheiat cu un scurt cuvânt de mulțumire adresat de Simona Lance – cadru didactic la școala gazdă, parteneră în organizarea evenimentului, care a mărturisit: „Impactul asupra celor prezenți cu siguranță nu va fi unul imediat, dar odată ce sămânța a fost aruncată, suntem siguri că ea va aduce rod bogat la vreme potrivită. Dorim să aducem mulțumire invitaților noștri pentru efortul și dăruirea cu care au venit în mijlocul nostru și să Îi mulțumim lui Dumnezeu că și în orașul nostru – la Centrul de Tineret Moniom – se sădesc în fiecare zi, atât prin copii, cât și prin părinți, semințe duhovnicești care se înmulțesc și aduc rod în chip minunat”.
Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, de către Departamentul de tineret al eparhiei, alături de filiala locală a Alianței Părinților, în parteneriat cu Colegiul Național „Diaconovici Tietz” și cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte – filiala Reșița. Conferința este parte a proiectului educațional „Copilăria – început al zidirii”, derulat de Centrul de Tineret Moniom și colegiul mai sus amintit și se înscrie în șirul de manifestări organizate în Episcopia Caransebeșului dedicate Anului omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română.