Înălțarea Domnului prăznuită în Episcopia Caransebeșului
25 May 2020La Praznicul Înălțării Domnului Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va sluji Sfânta Liturghie în altarul de vară al Schitului „Înălțarea Domnului” din Reșița. Credincioșii care doresc să fie alături de ierarh și de obștea monahală sunt așteptați pe „Dealul Arșilor” să se roage împreună la Sfânta Liturghie și sunt îndemnați să respecte toate regulile impuse în această perioadă pentru a se proteja ei și pe cei din jurul lor.
Bunul Dumnezeu a rânduit ca şi în acest colţ de ţară, într-o zonă montană frumoasă din Banat să fie înălţat un schit, cu hramul „Înălțării Domnului” (Ziua Eroilor), în cinstea dublei sărbători. Într-un loc ales anume parcă, „Dealul Arșilor” – acest Munte al Măslinilor din preajma Reşiţei, a fost rânduit a fi un loc de înălţare spre cer, scară pe calea mântuirii pentru mulţi dintre cei aproape 90.000 localnici şi totodată vatră de aducere aminte a jertfei eroilor şi a martirilor neamului românesc din acest ţinut, ARŞI pentru credinţa strămoşească, pentru adevăr şi dreptate.
Preasfințitul Părinte Lucian va săvârși și o slujbă de pomenire pentru toți eroii neamului românesc.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1920 pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului. Această decizie a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.
Tot joi, 28 mai, Părintele Episcop Lucian va merge la Crucea-monument de la Domașnea, unde la ora 17:00 va oficia o slujbă de pomenire pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
Și aici sunt așteptați credincioșii din zonă și nu numai pentru a se uni în rugăciune și a-i pomeni pe cei care au luptat și și-au dat viața pentru apărarea țării și a credinței strămoșești. De asemenea sunt rugați să poarte măști și să păstreze distanța socială impusă în această perioadă.
Dat fiind faptul că la Domașnea și la Teregova a fost centrul Rezistenței anti-comuniste din Munții Banatului, la Poarta Orientală, pe această înălțime binecuvântată, în fiecare an, la Praznicul Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, la Crucea-monument de la Domașnea sunt pomeniți eroii neamului nostru.