Mănăstirea Piatra Scrisă își va sărbători hramul
11 June 2020Încă de la începutul ei, din anul 1788, pentru Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin prima duminică după Pogorârea Duhului Sfânt este una specială, întrucât își sărbătorește hramul. Această mănăstire se află la o distanță de 25 de kilometri de Caransebeș, înspre Băile Herculane, fiind o oază de meditație și rugăciune la icoana pictată direct pe stâncă.
Cercetând calendarul creștin ortodox observăm că în prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh Biserica îi cinstește deodată pe toți sfinții cunoscuți și necunoscuți. Pentru a înțelege mai bine lucrarea de mântuire a neamului omenesc începută de Iisus Hristos prin a Sa întrupare, apoi lucrarea desăvârșită de Duhul Sfânt pogorât la ziua Cincizecimii, Biserica prin luminarea Sfinților Părinți a rânduit să fie înscrisă în viața noastră această duminică numită a Tuturor Sfinților.
„Și anul acesta vom sărbători hramul chiar dacă starea de alertă în care ne aflăm impune anumite restricții. În foișorul de vară din incinta mănăstirii se va oficia Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de soborul de preoți și diaconi. Vom avea în vedere ca toți pelerinii care vor veni la hramul mănăstirii să respecte regulile ce au fost stabilite de autoritățile statului pentru această perioadă. Invităm pe credincioși să-i cinstim împreună pe casnicii lui Dumnezeu, așa cum îi numim pe sfinți și totodată să înțelegem că fiecare credincios botezat în numele Sfintei Treimi are posibilitatea de a deveni sfânt, de a fi vrednic mărturisitor al Învierii lui Iisus Hristos”, a subliniat părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial.
Așezământul monahal a luat ființă pe un loc rânduit de Dumnezeu, deoarece tradiția locală leagă începuturile acestei mănăstiri de găsirea unei icoane zugrăvite pe stâncă. Prima mențiune documentară, sigura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc.