Schitul Petroșnița a fost ridicat la rang de mănăstire
16 September 2020La sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, după praznicul Înălțării Sfintei Cruci, așezământul monahal de la Petroșnița, care anul acesta împlinește 15 ani de existență, și-a sărbătorit hramul. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost săvârșită Sfânta Liturghie în altarul de vară, de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La această sărbătoare împreună cu soborul slujitor și obștea monahală s-au rugat și autorități locale, numeroși credincioși veniți din împrejurimi, dar și din alte părți ale țării.
La finalul Sfintei Liturghii părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc a dat citire hotărârii Sinodului Mitropolitan de ridicare a Schitului Petroșnița la rang de mănăstire.
„Pentru această mănăstire este o recunoștință a strădaniilor celor 15 ani, timp în care s-a lucrat intens atât la ridicarea frumoasei și monumentalei biserici mănăstirești, dar și prin celelalte construcții, chilii și toate cele necesare vieții mănăstirești. Îl felicităm pe părintele duhovnic Onufrie dimpreună cu maica stareță Nectaria, dar și celelalte maici, care de ani de zile trudesc în acest loc binecuvântat, astfel încât credincioșii care poposesc aici să găsească loc de rugăciune pentru liniștea sufletului. De asemenea, îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii care și-au adus aportul la ridicarea frumoasei mănăstiri, ce străjuiește acest loc binecuvântat, de unde putem să privim înaltul cerului și mai mult pentru noi bănățenii să privim cu multă luare aminte spre Muntele Mic, unde se află o frumoasă și monumentală cruce ridicată în cinstea eroilor bănățeni”, a subliniat părintele arhimandrit Constantin Timiș.
Așezământul monahal cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei” de la Petroşniţa a luat fiinţă în anul 2005, la iniţiativa preotului paroh din satul Petroşniţa, Ioan Sârbu şi a părintelui protosinghel Onufrie Ocu. El se află situat la 15 km de Caransebeş, cu acces pe DN 6 Caransebeş – Orşova, prin localitatea Petroșnița, la 4 km din centrul satului.
În anul 2006, s-a construit prima clădire din piatră de râu și cărămidă pentru obștea mănăstirii cu un paraclis pentru rugăciune și în același an s-au început lucrările la fundația bisericii care s-au finalizat în 2010. La data de 16 septembrie 2012, a avut loc târnosirea bisericii de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian. Întemeiat în urmă cu 15 ani, pe dealul numit Radeş, în traducere rugăciune, așezământ monahal de la Petroșnița reprezintă pentru credincioșii de pe Valea Timișului un important reper duhovnicesc. De curând a fost asfaltat drumul de acces din satul Petroșnița spre mănăstire.