Slujire arhierească în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocşa Montană
1 December 2020La sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întîi chemat și ocrotitor al României, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Bocşa Montană. Părintele Episcop a oficiat Sfânta Litrghie în cadrul căreia a hirotonit preot pe noul paroh al comunității din Bocşa Montană.
La sfânta biserică au venit mulți credincioși pentru a-l întâmpina pe noul lor păstor de suflete și pentru a se ruga împreună la început de drum în misiunea pe care o are de îndeplinit părintele Daniel Ioan Adam. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Tot în cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian l-a hirotesit duhovnic pe părintele Daniel.
„A fost o mare sărbătoare, aici în orașul Bocșa, întrucât l-am hirotonit în treapta preoției pe tânărul Daniel Ioan Adam, cel care va rămâne ca păstor sufletesc, ca îndrumător al acestei turme cuvântătoare. Cei peste 700 de credincioși dreptmăritori din această parohie au așteptat de câteva luni bune un păstor și iată în Postul Crăciunului Dumnezeu a rânduit să avem și aici un preot. Părintele Ioan își va începe misiunea și-L va propovădui cu timp și fără timp pe Mântuitorul Hristos și noi îi dorim putere, sănătate, întru toate bună sporire și să aibe o preoție curată și neprihănită”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Bocşa Montană, este de categoria III urban, și are 340 familii cu 720 credincioşi. Are biserică și casă parohială. Sfântul locaș a fost construit între anii 1793-1798 și a fost târnosit la data de 13 mai 1973 de către mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu.
„Această parohie este una foarte importantă din cadrul Eparhiei Caranesebeșului, iar noi ne-am rugat astăzi în biserica parohială de aici, o biserică monument istoric unde au slujit preoți și protopopi vrednici. Aici a slujit și a activat unul din făuritorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, protopopul Mihail Gașpar”, a mai spus Părintele Episcop.
Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocşa unde va sluji părintele Daniel Ioan Adam este zidită din piatră şi se înscrie în stilul unei arhitecturi baroce cu turnul pe pronaos, având naos de tip navă şi altar. Întreg ansamblul bisericesc este acoperit cu tablă galvanizată şi grunduită. Pictura interioară a fost realizată târziu, în 1843, de către pictorul Dimitrie Turcu sub păstorirea vrednicului părinte Pavel Ioilovici şi restaurată în 1931 de către Ioachim Miloia din Timişoara.