Slujbe de pomenire în Clisura Dunării
7 March 2021Sâmbătă, 6 martie, în ziua „Moșilor de iarnă”, a debutat proiectul cadru al Episcopiei Caransebeșului de a vizita cimitirele din întreaga eparhie, în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în Parohia Șușca, din Protopopiatul Moldova Nouă pentru a se ruga alături de preoții Cercului pastoral-misionar Moldova Nouă pentru cei adormiți. A fost săvârșită Slujba Parastasului de către părintele protopop Bogoliub Martinovici, alături de un sobor de preoți, în cimitirul Parohiei Șușca. Au participat mulți credincioși, la acest moment de rugăciune, la care s-au pomenit personalitățile locale ce au trecut la Domnul, dar și toți cei care sunt înmormântați în cimitirul parohial.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Lucian dimpreună cu preoții cercului pastoral au mers și în cimitirul Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Moldova Nouă pentru a săvârși Slujba de pomenire pentru înaintașii noștri. Și aici au venit foarte mulți credincioși din oraș ca să aducă ofrandă de rugăciune celor dragi ce au adormit întru Domnul.
După fiecare slujbă de pomenire părintele Episcop Lucian a ținut și un cuvânt de învățătură despre cât de importantă este rugăciunea noastră pentru cei adormiți, îndemnându-i totodată pe cei prezenți să mediteze la sfârșitul acestei vieți pământești.
„Începem astăzi în sâmbăta moșilor de iarnă și vom încheia acest proiect în 30 octombrie, în sâmbăta moșilor de toamnă, rugându-ne cu ajutorul Domnului în 200 de cimitire din Eparhia Caransebeșului. Avem 10 cercuri pastoral-misionare și în 10 zile din acest an în toate cercurile vor avea loc slujbe de pomenire în câte două parohii. Voi merge și eu, dar vor merge în celelalte 9 cercuri părinții consilieri, inspectori și protopopi și astfel în acest an vrem să cuprindem aproape toate cimitirele din eparhia noastră”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
„Să ne rugăm întâi de toate în aceste cimitire, să oficiem parastase de obște, mai ales în aceste zile alese și să-i comemorăm pe înaintașii noștri. Să punem în valoare monumentele din parohiile noastre și mormintele înaintașilor, ale personalităților care au marcat istoria locală sau cea națională. Să încercăm să primenim cimitirele și să le sistematizăm atât cât putem și întâi de toate să fie curate și înfrumusețate pentru că suntem un popor creștin și se cuvine să-i pomenim pe înaintașii noștri și să avem grijă de locurile de veci”, a mai spus Părintele Episcop.
Alături de credincioși, atât la Șușca, cât și la Moldova Nouă au fost prezente autoritățile locale.
După sfintele slujbe la sediul Protopopiatului Moldova Nouă s-a desfășurat o conferință în care a fost prezentată tema „Cinstirea în Biserică a celor adormiți în Domnul: temeiuri scripturistice”, de către părintele Vichentă Ponoran de la Parohia Naidăș.
După prezentarea referatului părintele Gheorghiță Băloi de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Moldova Nouă a prezentat o expoziție foto-documentară despre viața și activitatea învățătorului Alexandru Moissi, o personalitate locală, care a scris pentru prima dată Monografia Clisurii Dunării și care este înmormântat în cimitirul parohial.
La final au fost discutate mai multe probleme pastoral misionare cu care se confruntă preoții din cadrul cercului Moldova Nouă.
Tot astăzi au fost săvârșite Slujbe de Parastas și în celelalte 9 cercuri pastoral-misionare din Episcopia Caransebeșului, oficiate de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian, părinți consilieri eparhiali, inspectori și protopopi.