Imnul Acatist – rugăciune insistentă către Maica Domnului
17 April 2021Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit vineri, 16 aprilie, în a 5-a săptămână a Postului Mare, Denia Acatistului Bunei Vestiri, la Catedrala Episcopală din Caransebeș. În cadrul acestei slujbe s-a cântat, în patru fragmente, Acatistul Bunei Vestiri. Acest imn datează din secolul al şaptelea şi se datorează recunoştinţei locuitorilor Constantinopolului faţă de Maica Domnului pentru salvarea cetăţii de invaziile străine.
Preasfințitul Părinte Lucian le-a vorbit la sfârșitul slujbei credincioșilor prezenți despre această rânduială specială care se oficiază vineri seară. „Dincolo de ceea ce s-a întâmplat în perioada bizantină, se cuvine să interpretăm această slujbă a Acatistului Bunei Vestiri, ca o rugăciune insistentă către Maica Domnului pentru că avem nevoie cu toții în acest parcurs duhovnicesc. O rugăm și noi insistent pe Maica Domnului în această perioadă a Postului Mare ca să apere toate orașele și satele noastre și să ne acopere pe toți cu cinstitul ei acoperământ”.
„Nu putem singuri să urcăm această scară duhovnicească, avem nevoie de rugăciunile și ajutorul Mamei noastre care se roagă în ceruri neîncetat înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru a noastră mântuire. De aceea Sfinții Părinți au rânduit ca pe de-o parte să păstrăm tradiția bizantină și să ne aducem aminte de minunile pe care Maica Domnului le-a făcut în vremea aceea, iar pe de altă parte în această perioadă deosebită să cerem în ajutorul nostru pe Maica lui Dumnezeu și Maica Luminii”, a mai spus Părintele Episcop.
Ierarhul a amintit și faptul că „noi ne rugăm dar câteodată cădem, suntem slabi, neputincioși, de multe ori ne împuținăm în credință și nu mai sporim în cele duhovnicești și de aceea avem nevoie de rugăciunile Maicii Domnului, care a devenit pe Golgota, Mama noastră, a tuturor celor care ne-am botezat și ne-am îmbrăcat în Hristos și ne închinăm Lui”.
În timpul năvălirii din anul 626, în lipsa împăratului bizantin Heraclie, care se afla într-o expediţie împotriva perşilor, Patriarhul Serghie al Constantinopolului a îndemnat poporul să se roage, ieşind în procesiune cu lemnul Sfintei Cruci, cu icoana „nefăcută de mână” a Mântuitorului Iisus Hristos, cu icoana şi veşmântul Preacuratei Maicii lui Dumnezeu. Drept mulţumire pentru înfrângerea şi alungarea duşmanilor, poporul dreptcredincios a cântat întreaga noapte în picioare Imnul Acatist în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne.
Această sărbătoare a fost prăznuită la început, în secolul al VIII-lea, în data de 25 martie, dar începând cu secolul al XI-lea sărbătoarea a fost fixată în săptămâna a 5-a din Postul Sfintelor Paşti.