Hramul Catedralei istorice din Caransebeș
23 April 2021Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitorul municipiului Caransebeș, astfel că icoana sfântului purtător de biruință apare atât pe stema localității, cât și pe stema Eparhiei Banatului Montan.
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, vineri, 23 aprilie, Catedrala istorică din Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul. Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a fost alături de slujitorii și credincioșii acestui sfânt locaș, prilej cu care a săvârșit Sfânta Liturghie a darurilor înainte sfințite, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La Sfânta Liturghie au participat credincioși din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, dar și fii duhovnicești din alte zone, care sunt atașați de Catedrala istorică.
„Astăzi credincioșii și slujitorii de la Catedrala istorică, dar și întreaga cetate a Caransebeșului este în mare sărbătoare pentru că l-am prăznuit pe Sfântul Gheorghe, mucenicul lui Hristos, cel care ne-a arătat că păcatul și legile absurde ale autoritățile imperiale din vremea aceea au putut fi biruite. Așadar și noi trebuie să ne umplem de credință, să dăm dovadă de putere și mărturisire, să scoatem prin dragostea de Dumnezeu frica din lăuntrul nostru și să ieșim cu toții la propovăduire. Să-L mărturisim cu prețul vieții dacă este nevoie, pe Hristos Cel răstignit, mort și înviat, ca să devenim și noi împreună cu Sfântul Gheorghe și cu toți ceilalți sfinți, purtători de biruință”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
„Mântuitorul Hristos să ne ajute să luptăm până la capăt lupta cea bună și să câștigăm cununa mântuirii și vieții celei veșnice. Dumnezeu să primească osteneala tuturor preoților și credincioșilor de la această catedrală istorică, iar celor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe le dorim sănătate deplină, har și binecuvântare și sărbătorile împărătești care se apropie să ne aducă tuturor împliniri duhovnicești, echilibru și stabilitate atât pe plan personal, cât și în societate”, a mai spus Părintele Episcop.
Catedrala istorică din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş.