Reprezentație teatrală a elevilor seminariști din Caransebeș
17 May 2021Duminică, 16 mai, zi închinată femeilor mironosițe, Trupa de teatru „A Fronte” a Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș a prezentat publicului piesa „Micul Prinț”, adaptare după romanul scriitorului și aviatorului francez Antoine de Saint-Exupéry. Acest eveniment face parte din șirul de manifestări prilejuite de hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș, intitulate „Zilele credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”.
„Includerea acestei piese de teatru în cadrul manifestărilor prilejuite de hramul Catedralei reprezintă un gest firesc de colaborare dintre Episcopie și Seminarul Teologic. În fond, aceste instituții formează marea familie a comunității bisericești din Episcopia Caransebeșului. Deși timpul de pregătire a fost foarte scurt pentru tinerii seminariști, prezența și prestația lor din această seară ne-a adus multă bucurie și ne-a transmis acest mesaj de întoarcere la esență. A fost într-un fel și o dezlegare după o perioadă îndelungată în care nu au reușit să fie împreună, să interrelaționeze, dar au reușit să construiască în echipă acest frumos eveniment”, a precizat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, spectacolul s-a desfășurat la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, unde elevii seminariști au încercat să transmită prin reprezentația lor, emoția și mesajul ilustrate de autor în scris, o poveste despre singurătate, prietenie, iubire și pierdere, sub forma unui mic prinț ajuns pe Pământ.
„Piesa de teatru se adresează atât copiilor, tinerilor, cât și adulților, pentru că trece dincolo de condiția de basm. Ea ne înfățișează lucrurile cu adevărat importante ale vieții și ne transmite un mesaj de bucurie, speranță, îndemnându-ne la prietenie și la dragoste”, a subliniat părintele profesor Rusalin Isac, directorul Seminarului Teologic.
De la prima publicare în Statele Unite, nuvela „Micul Prinț” a fost adaptată în numeroase forme de artă și în media, inclusiv în înregistrări audio, piese de radio, scenete live, în filme, în televiziune, în balet și în piese de operă. De această dată la Caransebeș adaptarea a fost realizată de eleva Dafina Bârcă, sub coordonarea părintelui profesor Pătruț Bănăduc. „Toate scenele romanului au fost puse în interpretarea elevilor noștri seminariști, care bucuroși de reîntâlnirea cu publicul au încercat să aducă la sufletele caransebeșenilor această emoție extraordinară care invită la lectură și la acest teatru deosebit, care caută să formeze din punct de vedere educațional caractere umane”, a spus părintele profesor.
Pentru a se putea bucura de această reprezentație teatrală a elevilor seminariști cât mai mulți oameni, întreaga piesă a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Episcopiei Caransebeșului și a Catedralei Episcopale „Învierea Domnului.