Sfântul Atanasie al Athonului, ocrotitorul Parohiei Domașnea, sărbătorit în Episcopia Caransebeșului
6 July 2021Singura Biserică din Episcopia Caransebeșului care îl are ca ocrotitor pe „Sfântul Atanasie al Athonului” și-a sărbătorit ocrotitorul luni, 5 iulie. Este vorba de sfântul locaș din Parohia Domașnea care, potrivit documentelor, are atribuit acest hram de către episcopul sârb Maxim Manuilovici, cel ce a binecuvântat biserica în data de 5 iulie 1833, în ziua prăznuirii Sfântului Atanasie Athonitul.
Anul acesta, la ziua de prăznuire a sfântului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor alături de părintele protopop Iosif Frenț au făcut parte părintele paroh, precum și preoți fii ai satului. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului. La bucuria duhovnicească a parohiei au luat parte un număr însemnat de credincioși, dintre care mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare.
„În fiecare an, la sărbătoarea Sfântului Atanasie al Athonului, slujim cu bucurie Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Domașnea, în această mică catedrală din Episcopia Caransebeșului. Avem aici o biserică monumentală, cu hramul «Sfântului Atanasie al Athonului», iar localitatea Domașnea este o localitate cu rezonanță pe harta Eparhiei Caransebeșului și pe harta României, localitate care, la praznicul Sfântului Atanasie, își sărbătorește ocrotitorul. Am fost împreună cu credincioșii din Parohia Domașnea la ruga bisericii, pentru că, aici, în Banat, orice petrecere începe cu o rugăciune. Petrecerea este partea a doua a bucuriei lumești, însă bucuria duhovnicească este pe primul plan. De aceea, credincioși mulți, astăzi, au ales să fie la biserică, la Sfânta Liturghie, o parte dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Ierarhul a întărit ideea importanței unei vieți trăite în credință, care Îl are în centrul său pe Hristos și a cărei prioritate este bucuria duhovnicească, prin exemplul Sfântului ocrotitor al Bisericii din Domașnea:
„Ne bucurăm că avem un sfânt cuvios ocrotitor al acestei biserici din localitatea Domașnea, pe care îl rugăm să îi ocrotească pe toți credincioșii din această localitate, pe toți credincioșii din această parohie și pe noi toți, pentru că Sfântul Atanasie este cel care a înțeles din copilărie și din tinerețe mesajul Mântuitorului: «Oricine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie!». Sfântul Atanasie L-a urmat pe Mântuitorul Hristos, a sistematizat monahismul din Sfântul Munte Athos, înființând Mănăstirea Marea Lavră. De aceea, și noi trebuie să ne bucurăm, noi, călugării, dar și preoții și toți credincioșii, pentru că acest sfânt întemeietor al monahismului de obște în Sfântul Munte Athos, acest sfânt mijlocește pentru noi înaintea tronului Preasfintei Treimi. Este un sfânt foarte cunoscut și iubit de către noi toți și în special iubit de către credincioșii din această localitate.”
Părintele Episcop și-a încheiat cuvântul printr-o urare dedicată tuturor celor care și-au sărbătorit onomastica, dar și tuturor credincioșilor din Parohia Domașnea, ctitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș, singurul din Eparhia Banatului de Munte dedicat Sfântului Atanasie Athonitul.
Biserica din Parohia Domașnea s-a zidit între anii 1807-1817. O clădire foarte solidă, la zidirea căreia comandamentul militar grăniceresc a dat concurs nelimitat, aducând un arhitect chiar de la Viena. Nu mai puțin însă au contribuit credincioșii, dintre care unii și-au vândut pământurile, numai ca Biserica să poată fi terminată. Biserica a fost zugrăvită în anul 1823 de Dimitrie Popovici iar pictura a fost făcută de pictorul Dimitrie Turcu din Oravița în anul 1834. În anul 1932, profesorul Nicolae Iorga a declarat biserica monument istoric național.