România și-a aniversat Patriarhul: „Domnul a pus povățuitor fiecărui neam”

23 July 2021 Off By Herea Darius
România și-a aniversat Patriarhul: „Domnul a pus povățuitor fiecărui neam”

După rugăciunile de mulțumire oficiate joi dimineață, aniversarea de 70 de ani a Patriarhului Daniel a continuat în Aula Magna a Palatului Patriarhiei.

Evenimentul a fost pus sub semnul citatului biblic „Domnul a pus povățuitor fiecărui neam” (Sirah 17:14). Expresia a reprezentat titlu atât pentru un volum omagial, cât și pentru un film documentar, ambele dedicate Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Momentul aniversar a fost moderat de Secretarul Sfântului Sinod, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul. În prima parte, au fost prezentate mesajele de felicitare transmise de autoritățile centrale: Președintele României, Președintele Senatului și Președintele Camerei Deputaților.


Klaus Iohannis a transmis, prin consilierul prezidențial Sergiu Nistor, faptul că „aniversarea de astăzi este un prilej de celebrare a vitalității spiritualității ortodoxe”. Președintele României a apreciat mesajele și eforturile Bisericii în perioada „de cumpănă” a pandemiei.

Al doilea mesaj de felicitare a fost transmis de Anca Dragu, Președintele Senatului României. Pe lângă urările de bine, Anca Dragu a apreciat sprijinul oferit de Biserică persoanelor vulnerabile în timpul pandemiei. Printre altele, Președintele Senatului a apreciat faptul că în timpul Patriarhului Daniel „Biserica Ortodoxă a devenit mult mai ancorată în dezbaterile europene și internaționale privind relația dintre stat și culte, cu o voce echilibrată în direcția protejării drepturilor și valorilor fundamentale ale libertății, unicității și demnității cetățenilor”.

Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților, a subliniat că prin grija Patriarhului Daniel „valorile creștine sunt mereu prezente în viața creștinilor, iar Biserica este deopotrivă apărătoare a credinței, păstrătoare a tradițiilor, educatoare a poporului și ghid spiritual pentru un viitor prosper”. Ca și antevorbitorii săi, Ludovic Orban a evidențiat implicarea Bisericii în societate în perioada de pandemie.


În continuare, PS Varlaam Ploieșteanul a prezentat volumul „Domnul a pus povățuitor fiecărui neam – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 70 de ani”. Lucrarea, apărută la Editura Basilica, cuprinde Actul aniversar citit joi după slujba de Te Deum și o impresionantă colecție de mesaje adresate Patriarhului României la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Episcopul vicar patriarhal a prezentat audienței și ediția 2021 a volumului „Comori ale Ortodoxiei” semnat de PF Daniel.

A urmat vizionarea filmului documentar „Domnul a pus povățuitor fiecărui neam” producție marca Trinitas TV.

©Basilica.ro / Mircea Florescu

La final, Patriarhul Daniel a subliniat că toate aprecierile și încurajările îl responsabilizează:

„Când lumea îţi atribuie o mulţime de calităţi, trebuie să te întrebi în ce măsură ele sunt reale şi perceptibile, în ce măsură devin virtuţi. O lucrare, ca acţiune, devine o calitate atunci când se permanentizează. Despre cineva care a făcut milostenie o singură dată nu se poate spune că este un om milostiv dacă nu face acest lucru în mod repetat şi permanent”.

Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

Preşedintele Klaus Iohannis a oferit Patriarhului Daniel cea mai înaltă decoraţie a statului român

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit joi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan, la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cea mai înaltă distincţie a statului român i-a fost conferită de Preşedintele României la Palatul Cotroceni.

Ordinul i-a fost acordat în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională la călăuzirea activității pastorale, misionare, culturale, sociale şi filantropice a Bisericii Ortodoxe Române, în ţară și în diaspora, pentru sporirea binelui comun prin cultivarea dialogului interconfesional şi interreligios.

Preşedintele României a subliniat, în discursul său, contribuția importantă a Patriarhului Daniel în afirmarea Bisericii Ortodoxe Române ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății democratice, dar şi rolul fundamental pe care şi l-a asumat „în dezvoltarea dialogului interconfesional și interreligios, în plan național și internațional”.

„Vreau să vă felicit pentru exemplul de echilibru și înțelepciune pe care îl oferiți în domeniul extrem de sensibil al relației dintre Culte, precum și dintre acestea și autoritățile Statului, și să vă urez ca și pe viitor Biserica Ortodoxă Română să se manifeste în apărarea și promovarea acestui model de relații!”

Şeful statului a remarcat implicarea puternică a Preafericirii Sale în „păstrarea tezaurului lăsat moștenire de personalitățile spiritualității românești”.

„În zilele noastre, una dintre provocările cele mai complexe, căreia îi răspundeți cu succes, este păstrarea identității spirituale și a coeziunii în comunitățile românești din diaspora”.

„Biserica Ortodoxă Română și-a dezvoltat căi mediatice moderne, care duc mesajul pastoral, misionar și umanitar al credinței până în cele mai îndepărtate comunități românești”, a spus Preşedintele României.

Distincţia, onoare pentru întreaga Biserică

Preafericirea Sa a mulţumit Preşedintelui României şi a spus că primeşte distincţia „ca semn de apreciere nu doar a activităţilor noastre ca Patriarh, ci ca o onoare pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română şi aceasta mai ales în anul dedicat de Sfântul Sinod pastoraţiei românilor din afara României”.

„Avem cea mai mare diasporă română din istoria poporului care este o şansă, dar şi o provocare. De aceea, am făcut eforturi, împreună cu autorităţile de stat, ca să ţinem în comuniune românească pe aceşti fii şi fiice ale patriei noastre care, din varii motive, lucrează sau studiază în afara hotarelor noastre”.

„Vă mulţumim pentru aprecierile pe care le-aţi făcut la adresa Bisericii noastre şi, într-adevăr, aşa cum prevede Legea cultelor, cultele în România sunt parteneri sociali ai statului român şi noi considerăm că libertatea pe care o avem la nivelul manifestării credinţei noastre religioase este o libertate pentru cooperare, pentru coresponsabilitate şi, aşa cum frumos aţi spus, pentru armonie şi pace între toţi cetăţenii României şi între românii de pretutindeni”.

Vă mulţumim şi vă dorim şi noi, la rândul nostru, ani mulţi cu sănătate şi cu ajutor de la Dumnezeu în activitatea pe care o desfăşuraţi.

Ordinul național „Steaua României” este cel mai vechi ordin naţional. (www.basillica.ro)