Sfântul Pantelimon cinstit la metocul Episcopiei Caransebeșului
28 July 2021Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este ocrotitorul metocului Eparhiei Banatului Montan, ce se află la ieșirea din municipiul Caransebeș înspre Hațeg, la km 3. Sfântul tămăduitor a fost cinstit și în acest an în ziua de prăznuire de un sobor de preoți și numeroși pelerini, la acest așezământ monahal.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către părintele protopop Virgil Voinea, alături de soborul slujitor. Sfânta slujbă a fost oficiată în altarul de vară al așezământului monahal și a fost înfrumusețată prin cântările liturgice date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Pantelimon este sfântul care este întru toate milostiv, arătând la toți milă și nelăsând pe nimeni să plece de la el nemângâiat. Din anul 303 sfântul este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor părintele protopop i-a îndemnat pe credincioși în cuvântul de învățătură „să ia aminte la viața Sfântului Pantelimon care s-a arătat întotdeauna milostiv și care cu dragostea sa nemărginită îi mângâia pe semeni, iar pe bolnavi îi tămăduia”.
Sfântul Pantelimon a trăit în primele veacuri creștine, primind cununa muceniciei în anul 303. În momentul decapitării sfântului din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment. Pantelimon a fost cel mai iscusit doctor, care îi vindeca pe toți bolnavii, cerând de fiecare dată ajutorul Mântuitorului Hristos.
Toți cei care au venit să se roage la Sfântul Pantelimon s-au putut închina și la o părticică din moaștele sfântului tămăduitor, aduse la acest așezământ monahal în anul 2017, din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Caransebeș este metocul Episcopiei Caransebeșului și a fost înființat în anul 2004. În prezent se află în curs de amenajare, sub purtarea de grijă a părintelui stareţ Ioachim Rad.