Sărbătoare la mănăstirea din Valea Almăjului
6 August 2021În Valea Almăjului a fost vineri, 6 august, zi de mare sărbătoare, întrucât așezământul monahal de la marginea satului Putna și-a prăznuit hramul. Mulți pelerini au ales ca în această zi să îi treacă pragul Mănăstirii Almăj-Putna din județul Caraș-Severin pentru a participa la Sfânta Liturghie ce a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Sfânta slujbă a fost oficiată în altarul de vară al așezământului monahal, iar răspunsurile liturgice au fost date de către grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
După Sfânta Liturghie Preasfințitul Lucian a binecuvântat prinoasele ce au fost pregătite potrivit tradiției din această zi de praznic. Pelerinii veniți de aproape și de departe să se alăture în rugăciune ierarului, soborului slujitor și obștii monahale la Praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului, au avut bucuria să se închine și la un fragment din moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina, aduse de la Schitul Feneș.
„Și în acest an Mântuitorul ne-a chemat împreună cu cei trei ucenici iubiți, Petru, Iacob și Ioan pe muntele Taborului ca să ne arate slava Sa cea dumnezeiască, iar noi astăzi în timpul Liturghiei am văzut cu ochii minții, atât cât am putut, slava dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos. L-am văzut astăzi transfigurat și împreună cu Petru am mărturisit: «Doamne bine ne este nouă să fim aici». L-am ascultat cu multă luare aminte pe Dumnezeu Tatăl care ne-a spus și nouă astăzi și ne spune în toată vremea și tot ceasul același cuvânt despre Fiul Său iubit: «Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru care am binevoit, pe Acesta să-L ascultați». Să-L ascultăm și noi pe Mântuitorul Iisus Hristos, să ascultăm glasul evangheliei Lui, să-L urmăm pe El, să ne luăm crucea și să ne asumăm o viață autentică în Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, ca să putem spune la finalul vieții împreună cu Pavel Apostolul: «De acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine». Să încercăm să trăim o viață în lumina Învierii lui Hristos, care este prefigurată de lumina schimbării Sale la Față de pe Tabor”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
În cadrul Sfintei Liturghii Părintele Episcop a hirotonit diacon pe teologul George Florin ce va fi numit preot pe seama Parohiei Goruia cu Filia Giurgiova din Protopopiatul Reșița.
Toți cei ce au venit să se roage la mănăstirea Almăj-Putna în ziua hramului au primit din partea obștii monahale și pachețele cu mâncare. Iniţiativa de a ridica un aşezământ monahal la marginea satului Putna, de pe Valea Almăjului i-a aparţinut domnului plutonier adjutant Luca Zăvoianu, fiu al satului, care a donat terenul necesar. Mulți pelerini îi trec pragul, dar în fiecare an credincioșii din zonă și din toată țara, vin în număr mare să primească binecuvântarea lui Dumnezeu participând la rugăciunile şi slujbele care se oficiază cu prilejul hramului.
În toamna anului 1996 a început construcţia mănăstirii şi fost turnată temelia unei clădiri care cuprinde 19 chilii, paraclisul, trapeza şi bucătăria. Lucrările s-au făcut cu ajutorul financiar şi material al credincioşilor, fiind coordonate de domnul Luca Zăvoianu din Putna şi domnul proiectant Popovici Ioan, din părţile Almăjului (stabilit în Caransebeş), fără nicio pretenţie bănească.
În ajunul Praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfințitul Lucian a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie la Catedrala Episcopală din Caransebeș.