Slujbe de pomenire în întreaga Eparhie a Caransebeșului
7 August 2021În Episcopia Caransebeșului continuă proiectul ce conține vizitarea și slujirea în cimitirele parohiale din cuprinsul întregii eparhii, în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. Astfel, sâmbătă, 7 august, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a mers în două parohii din Protopopiatul Caransebeș și s-a rugat pentru cei adormiți, împreună cu preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Valea Timișului și credincioșii din cele două parohii.
Prima slujbă a Parastasului de obște a fost săvârșită în cimitirul Parohiei Rusca, după care Preasfințitul Lucian a mers și în Parohia Teregova unde a înălțat rugăciuni și pentru cei ce își dorm somnul de veci în cimitirul din această parohie. Sfintele slujbe au fost oficiate de părintele protopop Virgil Voinea, alături de un sobor de preoți, la care au participat credincioși ce au adus pomelnice și prinoase pentru cei dragi ai lor trecuți la Domnul.
Părintele Episcop a explicat în cuvântul său, după momentul de rugăciune, că slujbele pentru cei adormiți săvârșite după praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului sunt o prelungire a acestei sărbători, deoarece „noi credem că cei ce au adormit întru dreapta credință și pe care i-am pomenit astăzi, se împărtășesc din lumina cea necreată a Preasfintei Treimi. Noi ne împărtășim în această viață trecătoare din când în când de lumina iubirii lui Dumnezeu, atunci când ne adunăm în rugăciune, la biserică mai ales. Dar «Taborul» poate fi și în cimitir, pentru că noi astăzi am fost în comuniune prin rugăciune cu cei care i-am pomenit”, a spus ierarhul.
Întrucât pe lângă valoarea liturgică trebuie scoasă în evidență și valoarea culturală a cimitirelor a fost organizată, după sfintele slujbe, o conferință în cadrul căreia a fost susținut un referat cu tema „Cimitirul ca expresie a credinței și a comuniunii creștine între generații”, susținut de părintele Cristian Vulpeș de la Parohia Armeniș.
De asemenea, a fost prezentat și un medalion despre o personalitate locală susținut de părintele Simion Bica de la Parohia Teregova. Este vorba despre preotul Ioan Bogoeviciu, luptător pentru drepturile românilor bănățeni.
După conferință au fost discutate mai multe probleme administrative ce îi privește pe clericii aparținători Cercului pastoral-misionar Valea Timișului. Acest cerc cuprinde 25 de parohii și 26 de slujitori și este coordonat de părintele Nicolae Lupulescu de la Parohia Sadova Veche.
Și în celelalte 9 cercuri pastoral-misionare din Eparhia Banatului Montan au fost săvârșite slujbe de pomenire și au fost susținute conferințe, astfel că toți clericii au fost implicați în acest proiect. Până la sfârșitul acestui an se dorește să se slujească parastase de obște în majoritatea cimitirelor din cuprinsul Eparhiei Caransebeșului.