Sfântul Dionisie Exiguul, cinstit în Episcopia Caransebeșului
1 September 2021Noul an bisericesc a început, pentru credincioșii care și-au îndreptat pașii spre Schitul Bucova, primul aşezământ monahal din Patriarhia Română închinat Sfântului Dionisie Exiguul, în rugăciune și cu recunoștință pentru binefacerile primite din partea lui Dumnezeu, dar și cu dorința de a fi urmași, prin pocăință și smerenie, Sfântului Dionisie.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii aşezământului trecuţi la Domnul.
„Sărbătoarea Sfântului Dionisie Exiguul a fost un bun prilej atât pentru a cinsti așa cum se cuvine pe ctitorii acestui sfânt lăcaș, cât și pentru a medita la valoarea timpului din viața noastră. Suntem la începutul noului an bisericesc și orice început din viața noastră este menit să ne ducă cu gândul la Cel care ține în palmă timpul și timpurile, la Dumnezeu, Cel care devine pentru fiecare dintre noi orientarea vieții noastre și sensul vieții noastre. Bucuria de a fi alături de monahii care se nevoiesc în această mănăstire, dar și recunoștința față de ctitorii acestei mănăstiri s-au materializat în rugăciunile pe care le-am săvârșit, în slujba de pomenire și în rugăciunile de mulțumire pentru că, de 12 ani, acest loc este o oază de liniște în care se slujește neîncetat și Se laudă Numele Preasfintei Treimi”, a precizat părintele arhimandrit Casian Rușeț.
Situat într-un cadru natural deosebit, Schitul Sfântul Dionisie Exiguul din Bucova a fost înfiinţat la data de 1 octombrie 2009, fiind ctitorit de către familia Ghiorghioni, în memoria şi veşnica pomenire a fiului său, Dionisie Claudiu Ghiorghioni, trecut prematur în lumea drepţilor. Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul” – Bucova este păstorit de părintele egumen Calinic Stângă. Schitul cuprinde biserica, construită în stil moldovenesc şi târnosită la data de 1 septembrie 2010 de către Preasfinţitul Părinte Lucian, precum şi un corp de chilii și un Altar de vară.
Accesul rutier la așezământul monahal se face de pe DN 68 Caransebeş – Hațeg, până la Bucova și apoi încă 7 km, la dreapta drumului național.