Spiritualitate și cultură la Bocșa
6 September 2021În Duminica a 11-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit duhovnicește în mijlocul credincioșilor bocșeni de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Vasiova.
Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la care au participat autorități județene și locale, oameni de cultură din Bocșa, Reșița și Lugoj precum și numeroși credincioși, sosiți să dea cinstire Maicii Domnului, în pragul praznicului nașterii sale. Sfânta Liturghie a fost încununată cu un buchet de pricesne interpretate de îndrăgita solistă de muzică populară din Banatul de Munte, Valeria Arnăutu. Pentru frumoasa lucrare edilitar-gospodărească, dar și cultural-misionară, părintele paroh Daniel Crecan, domnul primar Mirel Pascu, doamna manager a Bibliotecii orășenești „Tata Oancea” Gabriela Șerban, precum și alți ctitori și binefăcători au primit din partea ierarhului Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.
„Am anticipat, prin această vizită pastorală și prin această slujire, și hramul din 8 septembrie, întrucât această biserică are hramul «Nașterea Maicii Domnului». Totodată, la invitația autorităților locale, a domnului primar, a doamnei director de la Biblioteca Orășenească și la invitația părintelui paroh, l-am comemorat pe poetul și interpretul popular, sculptorul, dar și cercetătorul în cultură populară, Petru Encovetti Oance, numit și Tata Oancea”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
În continuare, ierarhul a subliniat importanța pe care o are omul de cultură Tata Oancea pentru orașul Bocșa, dar și felul deosebit în care urmașii săi au ales să îi comemoreze viața și opera:
„După comemorarea de la biserică, ne-am deplasat într-o frumoasă procesiune spre cimitirul din Bocșa Vasiova. Chiar în fața mormântului poetului popular Tata Oancea, am săvârșit o slujbă de pomenire, mai ales că ne aflăm în Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, valoarea liturgică și culturală a cimitirelor din Patriarhia Română. În 29 august, anul acesta, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea acestui poet popular, sculptor, dar și cercetător al tradițiilor populare, cel care a marcat, pentru totdeauna, viața culturală din acest oraș, Biblioteca Orășenească, dar și Liceul din Bocșa îi poartă numele”.
Manifestarea dedicată talentatului om de cultură ce a întruchipat deplin spiritualitatea bănățeană a continuat, în a doua parte a zilei, cu proiecția de film „Tata Oancea” și prezentarea seriei editoriale realizate de Vasile Bogdan și Gheorghe Jurma, intitulată „Eu, Don Quijote al Banatului – Fantastica viață a lui Tata Oancea”.
Mai multe informații despre omul și artistul Tata Oancea, despre fenomenul pe care a reușit să îl creeze în cultura bănățeană și despre pasiunea lui față de carte și de cultură a oferit managerul Bibliotecii Orășenești, Gabriela Șerban:
„Tata Oancea este cunoscut în tot Banatul ca unul dintre cei mai importanți artiști țărani, un autodidact, care, deși nu făcea parte din elita intelectualității Vasiovei, Tata Oancea a creat un fenomen. A realizat singur, timp de 20 de ani, o revistă, denumită Vasiova, în paginile căreia există mărturii ale istoriei locale, poezii, proză, fiind și unul dintre scriitorii vasioveni. De asemenea, a realizat și câteva dintre iconostasurile din bisericile bănățene. Cumpăra cărți cu kilogramele, cărți pe care le și citea, compunea poezii, scria și povestea, acesta fiind modul său de a-și depăși condiția și de a răspândi lumină, cum spunea el atunci când pleca cu revista prin împrejurimi: «A venit Tata Oancea să vă aducă lumină!», lumina prin cultură, prin carte. Prin comemorarea lui, încercăm să ducem mai departe lumina, și iată că, la 140 de ani de la nașterea sa, lansăm o nouă serie editorială, care cuprinde jurnale ale lui Tata Oancea”.
Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie de Tata Oancea, susținut de membrii Centrului Catehetic „Vasiova”, ca mărturie a dăinuirii sale peste veacuri, dar și ca o dovadă că urmașii săi îi împlinesc cel mai de preț îndemn lăsat ca moștenire viitoarelor generații: „Munciți, cetiți, călătoriți!”.