Lansare de carte la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița
29 November 2021Duminică, 28 noiembrie, la ceasul Vecerniei, a avut loc lansarea cărții domnului profesor Dănilă Obersterescu – Lupta Bisericii Ortodoxe Române din Banat pentru menținerea integrității Banatului (1918-1919). Evenimentul s-a desfășurat în locașul de cult în prezența pr. paroh Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței și a unor invitați de seamă ca: d-l Gheorghe Jurma – directorul Editurii TIM Reșița, d-l Erwin Josef Țigla – președintele Forumului Democratic al Germanilor Reșița, d-na Gabriela Șerban – director al Bibliotecii „Tata Oancea” din Bocșa și d-l Nicolae Plujar – președintele Asociației „Reșița Română”. De asemenea au fost prezenți și pr. Cristian Manole, pr. Cosmin Cosma coslujitori la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița precum și un număr mare de credincioși.
Popasul cultural a început cu o scurtă rugăciune, după care pr. paroh Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței a luat cuvântul în care a spus printre altele că „acest eveniment trebuia să aibă loc cu ocazia hramului bisericii noastre, dar datorită unor probleme neprevăzute a fost amânat pentru azi și poate că este mai bine așa, deoarece peste două zile serbăm Ziua Națională, iar cartea aceasta vorbește despre faptul că Biserica Ortodoxă din Banat a încercat prin preoții din vremea aceea să mențină integritatea spirituală și națională a Banatului.” De asemenea, părintele protopop a transmis autorului mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului, acesta fiind și autorul cuvântului de binecuvântare al cărții.
Cel care a urmat la cuvânt a fost moderatorul întâlnirii, d-l Gheorghe Jurma, care a prezentat structura cărții: „cartea este structurată pe trei capitole: primul capitol prezintă Biserica Ortodoxă din Banat în anii dualismului austro-ungar (1867-1918), perioadă în care are loc și despărțirea Bisericii Ortodoxe Române din Banat de Biserica Ortodoxă Sârbă și înființarea mitropoliilor și a episcopiilor, cum este cea de la Caransebeș (1865), al doilea capitol prezintă rolul preoților români din Banat în anii Primului Război Mondial (1914-1918), iar cel de al treilea capitol prezintă lupta dusă de Biserica Ortodoxă Română din Banat pentru menținerea integrității provinciei.”
Doamna Gabriela Șerban, în cuvântul său a menționat faptul că „nu am apucat să citesc cartea, dar răsfoind-o mi-am dat seama că aceasta este un instrument foarte util celor care vin la bibliotecă și caută informații despre această perioadă din istoria noastră.”
Domnul Erwin Josef Țigla a amintit faptul că autorul cărții este un bun colaborator al său, care „de fiecare dată când i-am cerut ajutorul, domnul profesor a spus un «da» foarte hotărât, un «da sigur » . De asemenea domnul Erwin Josef Țigla, după ce a amintit faptul că anul acesta Reșița a sărbătorit 250 de ani de industrie continuă, prilej cu care a emis o medalie jubiliară, a oferit această medalie autorului cărții precum și pr. paroh Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței și domnului Nicolae Plujar – președintele Asociației Reșița Română.
Au mai luat cuvântul doamna Dana Bălănescu – istoric, precum și pr. Cristian Manole care au spus câteva cuvinte despre autor.
În cuvântul său, domnul profesor Dănilă Obersterescu, autorul cărții, a spus că „atunci când m-am gândit la această carte am vrut să nu fie ceva cu un conținut sec, tehnic ci din contră să fie ceva ușor de citit și de înțeles.” De asemenea, domnul profesor a mai spus că „această carte va fi dăruită tuturor parohiilor din Episcopia Caransebeșului, precum și tuturor celor prezenți la acest eveniment.” Autorul cărții a adus mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă apariția acestei cărți, precum și preoților și credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița pentru buna colaborare. La final, domnul profesor Dănilă Obersterescu a oferit autografe tuturor celor prezenți. (Pr. Cristian Manole)