„Eminescu și Unirea”, evenimentul de început al fiecărui an!
24 January 2022„Eminescu, iar și iar, început de calendar…” spune poetul Nicolae Sârbu. Așa este! În fiecare ianuarie îl sărbătorim pe Luceafărul poeziei românești, poetul nepereche, mereu actual și într-o permanentă descoperire. În fiecare ianuarie ne bucurăm de Mihai Eminescu precum de o sărbătoare! De fapt, ziua poetului național chiar a devenit o sărbătoare oficială cunoscută drept Ziua Culturii Naționale!
Cu sărbătoarea dedicată „omului deplin al culturii românești” dăm startul evenimentelor cultural-literar-artistice la Bocșa, purcedem în miezul proiectelor cultural-editoriale propuse pentru noul an. Și de astă dată, poeziei i-am alăturat o lecție de istorie – Mica Unire – având în discuție două personalități românești remarcabile, două destine și o mulțime de povești: Mihai Eminescu și Alexandru Ioan Cuza.
Așadar, duminică, 23 ianuarie 2022, la Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” Vasiova, după oficierea Sfintei Liturghii și Împărtășirea cu Sfânt Trupul și Sângele Domnului, părintele dr. Daniel Crecan, parohul Bisericii, a invitat prieteni și colaboratori la o discuție despre carte, poezie, Eminescu și Mica Unire.
Deși programul stabilit ar fi trebuit să fie mai amplu, iar recitalul de poezie din creația eminesciană mult mai bogat, din pricina pandemiei, a frigului și a problemelor de sănătate, mulți dintre tinerii și copiii Centrului Catehetic „Vasiova” nu au putut fi prezenți.
Informații interesante și importante, atât despre poetul Mihai Eminescu, cât și despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza și perioada lui de domnie, au fost rostite, furnizate, de către istoricul dr. Mihai Vișan și pr. dr. Daniel Crecan.
Versurile eminesciene au fost prezente prin recitalul susținut de două tinere ale Centrului Catehetic „Vasiova” – Giorgia și Julia Nicu; iar, cărțile dedicate Eminescului în recunoscute proiecte editoriale ale Reșiței (Caraș-Severin) au fost prezentate de Gabriela Șerban.
Mai precis, ca parteneră la eveniment, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa a organizat și prezentat o mică expoziție de carte constituită din colecția „Eminescu” a Editurii TIM din Reșița (director Gheorghe Jurma).
Este cunoscut faptul că, această „Colecție Eminescu”, în cele 17 volume apărute până în prezent, propune studii, eseuri, comentarii despre opera lui Mihai Eminescu, într-un context care încearcă să mențină actualitatea marelui scriitor și gânditor. Au semnat volume în „Colecția Eminescu” importanți scriitori, eminescologi, precum G.I Tohăneanu, Gheorghe Jurma, Ionel Bota, Eugen Todoran, Constantin Cubleșan și alții; în aceeași colecție au apărut două volume care au în atenție bibliografia eminesciană, unul dintre aceste volume aparținând Bocșei (volumul cu nr. 13 semnat de Gabriela Șerban sub titlul „Mihai Eminescu în fondurile Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea”din Bocșa”) și, tot în această colecție reșițeană „Eminescu” au apărut câteva lucrări realizate de Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla privind monumentele Eminescu din țară și străinătate. Una dintre aceste cărți dedicate monumentelor este un veritabil album, o bijuterie editorială cu mare succes în țară și străinătate, prezentată în câteva centre importante, între care și Bocșa (Botoșani, Reșița, Bocșa, București, Timișoara, Suceava, Cluj-Napoca, Oravița, Cernăuți, Comloșu Mare, Anina, Tübingen (Germania), Sibiu, Lugoj, Chișinău, Iași). Toate aceste prezentări se regăsesc în volumul 17 al Colecției „Eminescu”, cel mai recent volum, intitulat sugestiv „Ecouri eminesciene”, semnat Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla (Reșița: TIM, 2021), lansat pentru prima dată în 15 ianuarie 2022 la Reșița.
Se cuvine să precizăm că evenimentul „Eminescu și Unirea” din 23 ianuarie 2022 a fost organizat la inițiativa pr.dr. Daniel Crecan de către Centrul Catehetic „Vasiova” al Bisericii Ortodoxe „Nașterea Maicii Domnului”, în colaborare cu Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian.
De asemenea, menționăm că evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, fiind organizată și o sesiune on-line, la care au participat români din străinătate. În urma promovării afișului pe rețelele de socializare, români (în special bocșeni) aflați în alte părți ale lumii, și-au manifestat dorința de a viziona, de a lua parte la acest eveniment. Mulțumim, în special, Ceciliei Stan, fiica regretatului profesor și jurnalist Eugen Stan, care, stabilită în Insulele Canare, desfășoară acolo o frumoasă activitate pentru copii și tineri privind limba, cultura și civilizația românească, iar duminică, 23 ianuarie 2022, prin intermediul Ceciliei, românii din Insulele Canare ne-au fost alături on-line. (Gabriela Șerban)