Binecuvântare arhierească în Parohia Dognecea
28 January 2019Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit în duminica a 31-a după Rusalii, în Parohia Dognecea din Protopopiatul Reșița. Această parohie este vacantă, iar Părintele Episcop a mers în mijlocul acestei comunități să-i încurajeze să rămână statornici în dreapta credință, rugându-se împreună cu ei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
„Ne-am bucurat foarte mult că astăzi au venit la biserică foarte mulți credincioși, o parte dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine și ascultând cu multă atenție cuvântul de învățătură. I-am îndemnat la mai multă răbdare căci în viitorul apropiat cu siguranță Dumnezeu va rândui și pentru această comunitate un preot paroh”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
Alături de credincioși au fost prezente și autoritățile locale, dar și mulți copii și tineri. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Plecăm de aici mulțumiți sufletește că ne-am făcut slujba deplin și i-am încurajat pe acești buni credincioși din localitatea Dognecea să rămână pe mai departe fii duhovnicești ai bisericii strămoșești și să nu se îndepărteze nici o clipă de noul Ierusalim, de biserica Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Știm cu toții că numai în biserică la Sfânta Liturghie ne putem îmbrăca cu putere de sus și putem să rămânem fii duhovnicești ai Mântuitorului Hristos, atunci când ne împărtășim des cu Sfintele Taine strigând și rugându-ne împreună cu orbul din Ierihon care s-a vindecat și care a zis în urma Mântuitorului «Iisuse Fiul lui David fie-ți milă de mine». Îl rugăm pe Mântuitorul să ne dăruiască și nouă vedere duhovnicească și să încercăm să vedem cu ochii minții calea pe care El ne-a arătat-o și care ne-a deschis-o, calea spre Împărăția Preasfintei Treimi”, a mai adăugat ierarhul.
Comuna Dognecea este atestată documentar în 1358, iar construcția bisericii din localitate, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a început în anul 1750 și s-a finalizat în 1792, an în care s-a primit antimisul. Biserica este în formă de navă, în stil baroc, din piatră și cărămidă, acoperită cu tablă de cupru. Iconostasul este de zid, peste care s-a aplicat unul de lemn.