Începutul mântuirii prin Buna Vestire – prilej de bucurie duhovnicească la Mănăstirea Nera
25 March 2022La sărbătoarea Bunei Vestiri, Mănăstirea Nera din județul Caraș-Severin își sărbătorește cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor veniți încă din ajun la hramul așezământului monahal.
Ierarhul a săvârșit Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur în paraclisul de iarnă „Buna Vestire”. Slujba a fost înfrumusețată de răspunsurile date de maicile așezământului monahal. Numeroși credincioși cărășeni, dar și pelerini din alte zone ale țării, și-au îndreptat pașii spre așezământul monahal încadrat de pădurea Munţilor Locvei, pe malul stâng al râului Nera. Tot astăzi, Părintele Episcop Lucian a săvârșit slujba rasoforiei pentru 4 surori și a tuns în monahism 3 rasofoare.
„Maica Domnului, aleasă dintre toate neamurile, L-a născut pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul sufletelor noastre atunci când Dumnezeu Tatăl a hotărât să ne scoată pe noi din robia păcatului și a morții. În urcușul nostru spre Învierea Mântuitorului Hristos, poposim duhovnicește și în acest an la Mănăstirea Nera, la praznicul Bunei Vestiri, la praznicul Întrupării Domnului, meditând și contemplând la întâlnirea rânduită de sus dintre arhanghelul Gavriil și Fecioara curată din Nazaretul Galileii, bucurându-ne împreună cu soborul de părinți și cu obștea maicilor și surorilor”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
De asemenea, ierarhul a subliniat importanța misiunii desfășurate de maicile Mănăstirii Nera, care împletesc, prin activitățile lor, rugăciunea cu filantropia și leacul trupesc cu balsamul duhovnicesc:
„Avem la Nera o mănăstire frumoasă, o mănăstire în curs de finalizare, care numără peste o sută de viețuitoare și care împletește armonios rugăciunea cu filantropia, ajutându-i pe toți cei care vin cu multe neputințe și probleme sufletești și trupești. Pe de-o parte, maicile sunt la dispoziția credincioșilor, oferindu-le asistență spirituală și fiind alături de oameni din punct de vedere duhovnicesc și, pe de altă parte, maicile le oferă și leacuri, pentru că Mănăstirea Nera are un laborator în care se prepară tot felul de medicamente naturiste. Așadar, maicile de la Nera au înțeles de la început că trebuie să fie aproape de toți oamenii. Credincioșii noștri au nevoie și de asistență spirituală, dar și de îngrijire medicală. Mănăstirea Nera este un loc în care oamenii se liniștesc și din punct de vedere spiritual, dar primesc și vindecare prin leacurile naturiste pe care maicile le prepară”.
Mănăstirea Nera, aflată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, se află la 20 km de Oraviţa, în Munţii Locvei, în apropierea localităţii Sasca Montană, pe malul stâng al râului Nera. Principalul ctitor al aşezământului monahal este domnul dr. Pavel Chirilă.
Maicile de aici se ostenesc în permanență atât pentru viața duhovnicească, cât și pentru ajutorarea celor bolnavi, întrucât în această mănăstire se prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. Povățuitor duhovnicesc al obștii este părintele protosinghel Teofan Munteanu, iar stareța comunității de măicuțe este monahia Dositeia Constantin.