Rugăciune pentru tămăduirea sufletului și a trupului în întreaga Eparhie a Caransebeșului
14 April 2022În săptămâna a 6-a din Postul Mare a fost săvârșită în același timp, Taina Sfântului Maslu, în 10 parohii din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și toți părinții consilieri și inspectori eparhiali, protopopii și clericii ce formează cele 10 cercuri pastoral-misionare ale eparhiei. Această slujire face parte din proiectul demarat în Episcopia Banatului Montan la începutul Postului Mare, în contextul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”. Proiectul cuprinde săvârșirea a 100 de Sfinte Liturghii și 70 de Sfinte Masluri pe parcursul anului 2022.
În Postul Mare au fost săvârșite 40 de Sfinte Masluri de obște, la care au participat toți preoții, familiile lor, profesorii de religie, cântăreții bisericești și ceilalți angajați neclericali, precum și toți credincioșii din cele 40 de parohii ce au dorit să intensifice rugăciunea în viața lor.
La ultima slujire a Tainei Sfântului Maslu de obște din acest post, Părintele Episcop Lucian a slujit în Parohia Ciclova Română, unde a și pus la sufletul credincioșilor un cuvânt de învățătură. „În acest an omagial al rugăciunii, 40 de Sfinte Masluri am săvârșit și credem că toate rugăciunile noastre au fost ascultate de Dumnezeu. Vom pleca tămăduiți sufletește și trupește, pentru că, așa ne-am rugat, insistent, în timpul Tainei Sfântului Maslu, ca Dumnezeu să ne dăruiască iertare de păcate, adică vindecare sufletească, și de asemenea, să ne vindece toate bolile trupești, căci suntem cu toții bolnavi și cu sufletul și cu trupul. Taina Sfântului Maslu se oficiază nu doar pentru cei bolnavi din punct de vedere fizic, ci mai întâi Taina Sfântului Maslu se săvârșește pentru cei ce suntem bolnavi din punct de vedere spiritual, și cine este dintre noi fără de păcat, cine nu are nevoie de rugăciune, de iertare de păcate, mai ales în această perioadă sfântă a urcușului nostru spre Învierea Mântuitorului Hristos”, a spus ierarhul.
Făcând referire la dezechilibru întregii umanități, Preasfințitul Părinte Lucian a afirmat și faptul că „sunt nenumărate probleme la nivel mondial, iar noi unde să alergăm, decât numai la Mântuitorul, la Maica Domnului, în Biserica Lui, pe care a întemeiat-o pe Crucea Golgotei. În biserică ne găsim scăparea, ea este oaza noastră de liniște unde ne încărcăm și ne echilibrăm, aici primim har, binecuvântare și lumină, ca să putem lumina și noi veacul acesta întunecat. Suntem în Postul Mare și avem nevoie de iertare, vrem pace pe pământ, ne rugăm pentru pace între neamuri. Dar, oare am căutat să facem pace cu Dumnezeu? Noi de multe ori din învârtoșarea inimii suntem în război cu Dumnezeu, prin faptul că nu ne pocăim suntem într-un război permanent cu Dumnezeu. Pacea lui Dumnezeu se va sălășlui întru noi dacă noi ne vom pocăi cu adevărat. Când ne recunoaștem păcatul și în fața icoanei Mântuitorului, de față fiind preotul duhovnic, ne recunoaștem vina, cerem iertare pentru tot ce-am greșit, atunci Dumnezeu ne va binecuvânta, ne va ierta, ne va dezlega, ne va mântui și ne va spune și nouă: «credința ta te-a mântuit, mergi în pace»”.
Și în celelalte 9 cercuri pastoral-misionare s-au săvârșit Sfinte Masluri de către delegații Preasfințitului Lucian. Privind Sfintele Masluri de obște din cadrul acestui proiect, acestea se vor relua în Postul Crăciunului, săvârșindu-se încă 30. De asemenea, programul cuprinde săvârșirea Sfintei Liturghii în 10 zile din cursul anului, în 10 locuri diferite. Prin acest proiect se dorește implicarea tuturor preoților din eparhie și a credincioșilor din cele 170 de parohii desemnate, intensificându-se rugăciunea în viața Bisericii și a creștinului.