Piesa de teatru „Mironosițele” a fost interpretată la Caransebeș
9 May 2022La Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, în duminica Mironosițelor, a fost pusă în scenă o piesă de teatru dedicată femeilor purtătoare de miruri.
După o frumoasă tradiție, absolvenți și elevi actuali ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au oferit publicului o interpretare de excepție a momentelor care au urmat Învierii Domnului.
Prezent la eveniment Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a afirmat că „tinerii noștri ne-au apropiat de mironosițele femei și de Sfinții Apostoli, care așteptau Învierea Mântuitorului, dar nu afară, ci într-o casă, fiind acolo închiși de frica iudeilor. Mironosițele în schimb, au dat dovadă de mult curaj și cu multă dragoste, râvnă și evlavie au alergat dis-de-dimineață, în ziua cea dintâi a săptămânii, la mormânt, ca să ungă cu miresme Trupul Domnului Iisus. Le mulțumim celor care s-au implicat, ca și în acest an, piesa de teatru Mironosițele, să se înscrie în șirul manifestărilor noastre spirituale, culturale și artistice, prilejuite de hramul catedralei Episcopale”.
Spectacolul de teatru „Mironosițele” a făcut parte din manifestările „Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului”, ajunse anul acesta la cea de-a 15-a ediție. Piesa de teatru a fost scrisă în perioada interbelică de dramaturgul Victor Ioan Popa.
„Această piesă de teatru i-a sensibilizat pe cei prezenți, în primul rând prin încărcătura duhovnicească a mesajului transmis, bucuria Învierii Domnului, precum și prin diversitatea interpretării, prin frumusețea costumelor și a personajelor și prin trăirile intense pe care elevii noștri le-au avut pe scenă. Acest act artistic se înscrie în seria manifestărilor desfășurate de Episcopia Caransebeșului, care promovează și permanentizează credința noastră ortodoxă, precum și tradițiile și obiceiurile poporului român”, a afirmat părintele Rusalin Isac, directorul Seminarului Teologic.
Elevii și studenții teologi au pregătit spectacolul sub îndrumarea părintelui Pătruț Bănăduc, profesor la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.
„A fost un lucru inedit în sensul în care am reușit să aducem împreună, generațiile mai vechi cu cele noi, care au jucat în această piesă, predând într-un fel sau altul ștafeta de a propovădui cuvântul evangheliei și prin posibilitățile cultural-artistice”, a explicat la final părintele Pătruț.
După piesa de teatru, a fost prezentată cartea „Jurnal din subterane”, scrisă de Dafina Bârcă, absolventă a Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.