Binecuvântare arhierească pentru Parohia Cărbunari
8 August 2022Credincioşii din Parohia Cărbunari, Protopopiatul Moldova Nouă, s-au bucurat în duminica a 8-a după Rusalii de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în mijlocul lor.
Ierarhul a mers în această comunitate deoarece au fost efectuate lucrări de amenajare la sfânta biserică. Părintele Episcop a binecuvântat de dimineață exteriorul sfântului locaș, icoanele de pe frontispiciul bisericii, precum și o placă aniversară și comemorativă, deoarece în acest an se împlinesc 188 de ani de la ridicarea sfântului locaș din Cărbunari.
În continuare Preasfințitul Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
S-au rugat alături de soborul slujitor mulți credincioși, printre care au fost autorități locale, precum și copii și tineri îmbrăcați în costume populare. De asemenea, un număr însemnat s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
Părintele paroh Alin Timișan a fost hirotesit iconom-stavrofor, deoarece desfășoară o activitate articulată în această comunitate. Totodată, ierarhul le-a oferit diplome de recunoștință credincioșilor ce au ajutat la înfrumusețarea bisericii.
„Această parohie este una izolată, dar oamenii de aici n-au uitat să-L iubească pe Dumnezeu, să păzească poruncile Lui și să cerceteze casa lui Dumnezeu, biserica. Sunt oameni care împodobesc cu prezența lor sfânta biserică și împletesc în chip armonios rugăciunea cu munca. Vedem că au aici în vârful munților gospodării frumoase și au o grijă deosebită față de sfântul locaș. Plecăm de aici mulțumiți sufletește, deoarece avem în Parohia Cărbunari un preot vrednic, fiu al satului, care se identifică cu problemele oamenilor, dar și cu bucuriile lor”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
De asemenea, Părintele Episcop a vorbit despre evanghelia duminicii, explicând că „mulțimile care L-au ascultat pe Domnul și au fost săturate cu cinci pâini și doi pești, erau însetate de cuvântul lui Dumnezeu. Mântuitorul le-a oferit hrană spirituală, de aceea nu au mai simțit nevoia unei mâncări trupești, dar totuși Mântuitorul a înmulțit cele cinci pâini și doi pești și i-a săturat pe toți cei care au venit să-L asculte și să se tămăduiască de neputințele lor. Așadar, dacă Îl căutăm mai întâi pe Mântuitorul și Împărăția Lui, ne dăruiește și celelalte trebuincioase pentru trup și pentru viața de zi cu zi”.
Biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” a fost construită între anii 1810-1834. Arhitectura este asemănătoare cu cea a bisericilor din Banatul Montan. Târnosirea acestui sfânt locaș a fost făcută de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în data de 15 iulie 2012. Parohia are 189 de familii cu aproximativ 425 de credincioși.