Sărbătorirea centenarului Marii Uniri din 1918 în comuna Turnu-Ruieni
4 December 2018Începând cu orele 12.00, s-a oficiat în biserica parohială cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din Turnu-Ruieni, slujba de Te-Deum specifică Zilei Naționale a României, de un sobor de preoți ce slujesc la bisericile parohiale de pe raza comunei. La această rugăciune comemorativă desigur au fost invitați pe lângă preoții slujitori, toți membrii Consiliului Local, toate cadrele didactice care își desfășoară activitatea în Școala Generală cu clasele I-VIII ,,Trandafir Cocârlă”, împreună cu doamna directoare Vânătoru Maria, organele de ordine ale M.A.I. ce au în subordine această comună, cadrele medicale ce deservesc dispensarul din comună precum și multi credincioșii din parohia Turnu-Ruieni, și din parohiile Borlova, Dalci, Zervești și Zlagna. După otpustul slujbei de Te Deum sa dat citire de către unul din preoții slujitori mesajului solemn adresat de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cu ocazia zilei naționale și a centenarului Marii Uniri.
Programul liturgic-festiv s-a continuat în fața crucii monument din centrul comunei unde s-a oficiat slujba de pomenire a eroilor naționali, s-a pomenit numele participanților la Alba Iulia în data de 1 Decembrie 1918, din Banatul de munte în frunte cu episcopul Miron Cristea, al Caransebeșului, s-au pomenit preoții care au slujit în parohiile comunei la această dată, și s-a pomenit numele celor doi precursori ai idealului de unitate și de neam, chiar dacă au trecut la cele veșnice înainte de acestă dată, dar care au contribuit la realizarea acestui ideal național, și anume generalul Teodor cavaler de Seracin și generalul Ioan Dragalina ambii originari din aceste locuri și desigur pomenirea eroilor căzuți la datorie în I-ul și al II-lea Război Mondial.
La finalul slujbei de pomenire, subsemnatul, Preot Cristian-Petru Ciric, a prezentat o alocuție intitulată ,,Prezența parohiei Turnu-Ruieni, și a parohiilor învecinate la sărbătoarea centenarului Marii Uniri din 1918 ”. Momentul, s-a încheiat cu depunerea de coroane la crucea-monument din partea Bisericii, a Primăriei și a Școlii.
Partea a doua manifestărilor închinate centenarului Marii Uniri, s-a desfăsurat la Școala Generală cu clasele I-VII ,,Trandafir Cocârlă”, unde domnul Lăică Ursulescu, profesor de istorie, licențiat al Facultății de Teologie-Istorie din cadrul Universității ,,Eftimie Murgu” din Reșița, a deschis programul comemorativ cu un discurs despre ,,1 Decembrie 1918, din punct de vedere istoric”. A urmat apoi un program artistic susținut de elevii școlii, avand în centru piesa realizată de doamna directoare, profesoară de limba și literatura română, Maria Vânătoru, care, împreună cu un grup de elevi ai școlii, au prezentat ,,Povestea lui Moș Gheorghe”. Sărbătoarea închinată centenarului Marii Uniri din 1918, în comuna Turnu-Ruieni, s-a încheiat cu prezentarea multimedia de evocare a acestei sărbători.
În final putem spune că participanții la această manifestare patriotic-bisericească, s-au arătat profund impresionați de această manifestare dedicată centenarului Marii Uniri din 1918.