Sărbătoarea hramului la Mănăstirea Brebu
3 October 2022Mănăstirea Brebu din județul Caraș-Severin ce are hramul „Acoperământul Maicii Domnului” și-a cinstit ocrotitoarea sâmbătă, 1 octombrie. Pelerinii care au venit la acest așezământ monahal s-au rugat împreună cu obștea monahală la Sfânta Liturghie oficiată din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi. Sfânta slujbă a fost înfrumusețată prin răspunsurile liturgice date de un grup de slujitori ai Catedralei Episcopale din Caransebeș.
Părintele vicar a rostit la final și un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că Maica Domnului este grabnic mijlocitoare înaintea lui Dumnezeu pentru fiecare credincios ce îi cere ajutorul cu nădejde. „Această sărbătoare reprezintă o zi a bucuriei și a nădejdii pentru că din istoricul acestei sărbători înțelegem mijlocirea Maicii Domnului pentru fiecare dintre noi și pentru întreg neamul omenesc înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Ne bucurăm că mulți pelerini astăzi și-au îndreptat pașii la această mănăstire pentru ca împreună cu obștea monahală de aici să o cinstim pe Maica lui Dumnezeu și să sărbătorim în mod festiv hramul mănăstirii”.
Mănăstirea de maici Brebu a fost înființată în anul 1997 pe locul numit „Valea Popii”. Piatra de temelie pentru biserica așezământului a fost pusă în toamna aceluiași an, doi ani mai târziu lăcașul fiind târnosit. În cadrul așezământului au fost ridicate un paraclis de vară, un corp de chilii, trapeză și ateliere de croitorie și pictură. Așezământul monahal Brebu a fost ridicat la rangul de mănăstire de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2000, la propunerea chiriarhului locului. Sfântul locaș a fost înfrumusețat și consolidat între anii 2006 – 2011 prin osteneala monahiei Magdalena Ghindaș, stareța mănăstirii dimpreună cu obștea monahală.