Faza județeană a Olimpiadei de Religie în Episcopia Caransebeșului
23 March 2019Sâmbătă, 23 martie, în Anul omagial al satului românesc, faza județeană a Olimpiadei de Religie din Eparhia Caransebeșului s-a desfășurat la Petroșnița.
Peste 100 de elevi din județul Caraș-Severin au participat sâmbătă, 23 martie, la faza județeană a Olimpiadei de Religie în Episcopia Caransebeșului. În acest an dedicat satului românesc, evenimentul s-a desfășurat la Școala Gimnazială din satul Petroșnița, fiind organizat de către Episcopia Caransebeșului, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local Bucoșnița și la care au luat parte Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, inspectorul școlar general, autorități județene și locale.
În cuvântul adresat tinerilor, cadrelor didactice și autorităților prezente, Episcopul Caransebeșului a subliniat caracterul Anului omagial 2019, reflectând importanța satului românesc, al primarilor, dascălilor și preoților vrednici, dar și importanța colaborării dintre Biserică și școală, școala oferind formarea cultural-educativă, iar Biserica, formarea spirituală:
„Am ales ca în acest an Olimpiada Națională de Religie – faza județeană să se desfășoare în mediul rural, la o școală dintr-un sat românesc, autentic, din Banatul Montan, pentru că suntem în Anul omagial dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române satului românesc. Și Olimpiada de Religie, ca și alte evenimente cultural-spirituale și artistice din acest an, s-a desfășurat într-una dintre parohiile rurale din cadrul Episcopiei noastre, ca să închinăm așa cum se cuvine anul satului românesc. Petroșnița este un sat aflat la porțile Cetății Caransebeșului, cu frumoase și bogate tradiții, spirituale și românești. Am ales Petroșnița pentru că dumneavoastră sunteți oameni credincioși, oameni harnici și gospodari, și să nu uităm că în acest an îi cinstim pe preoții, pe dascălii și primarii gospodari. Prin prezența noastră la Petroșnița cu două zile înainte de praznicul Bunei Vestiri, îi cinstim așa cum se cuvine, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru toate, pe preoții care au cinstit în această Sfântă Biserică, și îl prețuim pe părintele paroh, cel care de mulți ani slujește aici, îi prețuim pe dascălii care își desfășoară activitatea în școala care se află vizavi de biserică, pentru că întotdeauna Biserica strămoșească și școala românească au mers împreună. Nu putem niciodată despărți aceste două instituții, Biserica și Școala, formarea spirituală și educația. De asemenea, ne aducem recunoștința și autorităților locale și județe.”
În încheiere, ierarhul a săvârșit o rugăciune de mulțumire în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Petroșnița, prin care a rugat pe Dumnezeu să ajute tânăra generație în a-și trăi tinerețea după dreptarul dreptei credințe, în cunoașterea lui Hristos, păstrând valorile strămoșești, morale ale poporului român creștin și fiind astfel cărămizile vii ale Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos. La final, ierarhul i-a binecuvântat pe toți elevii participanți, alături de cadrele didactice, și le-a oferit iconițe, cruciulițe și metanii. Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci” – Petroșnița.