Schitul Nicolinț în sărbătoare
24 March 2019Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie în această a doua duminică din Postul Mare, la Schitul Nicolinț din județul Caraș-Severin. Acest așezământ monahal a fost amenajat pe locul unui fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, în anul 2003. Începând cu luna octombrie a anului 2015, prin binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Schitul Sf. Mare Mc. Dimitrie, Nicolinț, a devenit schit de maici, fiind încredințat câtorva monahii și surori provenind din obștea Mănăstirii Nera.
Maicile și-au asumat lucrarea unei înnoiri duhovnicești a asezământului monahal, urmărind atât creșterea duhovnicească a fiecărui membru al obștii nou închegate, cât și slujirea pastoral-misionară a credincioșilor, venind în întâmpinarea nevoilor liturgice și catehetice ale comunității locale, încercând să insufle tuturor dragostea pentru cele sfinte.
Obștea maicilor de aici numără în prezent 12 viețuitoare. Au fost la sfânta slujbă pe lângă obște și foarte mulți credincioși din localitățile învecinate, dar și pelerini din mai multe zone ale țării.
„Ne-am bucurat foarte mult că obștea monahală de aici ne-a primit cu multă deschidere și alături de maici au fost și credincioșii fideli care frecventează acest așezământ monahal în fiecare duminică și sărbătoare. Aproape toată biserica, obștea monahală și obștea credincioșilor s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. L-am cinstit astăzi și pe Sfântul Grigorie Palama, un sfânt important din perioada bizantină, cel care a sintetizat și a sistematizat doctrina isihastă și care ne-a învățat că mintea trebuie să coboare în inimă și neîncetat să spunem, așa cum ne învață și Sf. Ap. Pavel, ‹‹Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul››”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Schitul Nicolinț este o mică oază duhovnicească pentru toți cei care caută apropierea de Domnul și de Sfinții Lui, și acoperământul rugăciunilor Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorând mir de tămăduiri pentru feluritele neputințe omenești.