Cerc pastoral-misionar la Reșița
27 March 2019Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, preoții Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord din Protopopiatul Reșița, s-au întrunit marți, 26 martie, în biserica cu hramul „Schimbarea la Față” din cartierul reșițean Govândari, la ședința programată pentru această lună.
Întrunirea preoților a fost încununată de prezența părintelui Gheorghe Adrian Șuveți, protopop al Reșiței. Fiind în perioada Postului Mare, prima parte a întrunirii preoțești a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite. La Sfântul Altar au fost rânduiți ca să slujească următorii preoți: Gheorghe Șuveți protopopul Reșiței și paroh la biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, Ilie-Adrian Murariu de la Parohia Zorlențu Mare și Nicolae Hațiegan, paroh și gazdă a întrunirii preoțești de la această parohie, iar ceilalți preoți prezenți au dat răspunsurile la strană. La momentul potrivit toți preoții cercului pastoral-misionar s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Pe lângă preoții prezenți, la slujba Sfintei Liturghii au participat și un număr important de credincioși.
Partea a doua a întrunirii preoțești a avut loc la demisolul bisericii parohiale din centrul cartierul reșițean Govândari. În debutul acesteia a avut loc susținerea unui referat pe marginea Anului omagial dedicat satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, de către părintele Cornel Costina, slujitor la această parohie și prezentând tema cu titlul: „Credința ca factor de unitate spirituală, coeziune socială și înnoire culturală în comunitățile sătești”. În urma referatului prezentat s-a putu concluziona că: „ Satul românesc este vatra în care s-a plămădit, s-a păstrat și s-a promovat conștiința națională și eclesială românească. În decursul timpului, satul românesc s-a organizat și s-a dezvoltat în felurite moduri, cultivând virtuțile poporului român: hărnicia, dărnicia și ospitalitatea. Încă din cele mai străvechi timpuri, satul românesc a cunoscut din plin un rost religios, iar credința ortodoxă a reprezentat inima și poarta întregii alcătuiri a satului tradițional românesc. Din punct de vedere social și cultural, activitatea religioasă a fost mereu privită ca centru al tuturor fenomenelor, mai ales în perimetrul satului, deoarece orice lucru de factură materială, dar și orice fenomen de natură spirituală, a fost mereu străbătut de firul nevăzut al credinței religioase. Dumnezeu pentru țăranul român nu este o idee, ci o realitate vie, nu este dincolo, ci este pretutindeni. Credința apare in viața satului românesc ca o expresie a nevoilor omului de a-și găsi o cale de împăcare și stabilitate a existenței lui in lume. Legat de anumite legi, înconjurat de lucruri al căror rost nu-l știe deplin și de forțe care îl depășesc până la nimicire, omul își rânduiește viața si învinge aceste condiții numai prin credința sa și prin legătura cu Dumnezeu.”
Tema prezentată a fost dezbătută cu viu interes din partea preoților prezenți astfel că au fost angrenate diverse discuții obiective și pertinente pe marginea subiectului propus. Printre preoții care au luat cuvântul au fost și: pr. protopop Gheorghe Șuveți, pr. Petru Berbentia, pr. Daniel Țăpîrdea, pr. Doru Oproiu și pr. Ilie-Adrian Murariu. Întrunirea preoților a fost una reușită, părintele protopop aducând mulțumirile firești tuturor preoților pentru implicarea în buna desfășurare a acestui cerc pastoral.
Întâlnirea preoților s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă precum și cu referirile necesare făcute de părintele coordonator, Damaschin Tătaru, pentru următoarea întâlnire, programată pentru luna aprilie și menită a se desfășura în Parohia Remetea-Pogănici. (Pr. Emil Crăciun)