173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, sărbătoriți la Caransebeș
3 April 2023La 3 aprilie 1850 domnitorul moldovean Grigore Alexandru Ghica a promulgat „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”; în întâi septembrie 1893 a fost promulgată Legea asupra jandarmeriei rurale, act ce a marcat, după modelul francez al timpului, înfiinţarea jandarmeriei moderne în România.
Anul acesta, la nivelul județului Caraș-Severin, acțiunile dedicate Zilei Jandarmeriei Române s-au desfășurat la Caransebeș. Jandarmi, autorități centrale, județene și locale, reprezentanți ai tuturor structurilor aflate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și preoți, elevi seminariști și de la alte licee și cetățeni din municipiul de pe Timiș și Sebeș, au participat în Catedrala Episcopală din Caransebeș, luni, 3 aprilie, la o slujbă de mulțumire, dar și de pomenire pentru cei ce au făcut parte din Jandarmeria Română și au trecut la Domnul, oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
„În Catedrala noastră Episcopală din Caransebeș, astăzi, 3 aprilie, în anul mântuirii 2023, i-am avut ca oaspeți pe ostenitorii Jandarmeriei Române din județul Caraș-Severin. Aniversăm 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei. După ce am ascultat cu luare aminte imnul de stat al României, am oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii Jandarmeriei Române căzuți la datorie în județul Caraș-Severin. Mai apoi, i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Jandarmeriei Române și, în mod special, asupra jandarmilor care își desfășoară activitatea în județul nostru. Ne-am bucurat foarte mult avându-i ca oaspeți, în Catedrala noastră, chiar de ziua lor pe toți cei care se ostenesc în cadrul Jandarmeriei Române în Banatul de Munte”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Pe lângă bucuria exprimată de a-i avea oaspeți pe ostenitorii Jandarmeriei, ierarhul a stăruit ca aceștia să rămână statornici pe calea dreaptă, alături de Dumnezeu și de oameni, asemenea ocrotitorilor Jandarmeriei, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil:
„Le-am pus la inimă dictonul care îi reprezintă «Lex et Ordo», «Lege și ordine», în sensul că, așa cum arhanghelii lui Dumnezeu, iubesc legea lui Dumnezeu și ordinea, armonia și buna viețuire și conlucrare între oameni, tot așa și Jandarmeria Română se ostenește pentru împlinirea legilor dumnezeiești, dar și a legilor statului în țara noastră și se ostenesc, de asemenea, cu menținerea ordinii și armoniei în societate, între oameni.”
După sfânta slujbă, au avut loc avansări în grad, dar și retrageri din activitate. În continuare au fostcitite mesajele din partea primului-ministru Nicolae Ciucă și a Inspectorului Generalal Jandarmeriei Române Alin Mastan și de asemenea au fost susținute alocuțiuni din partea oficialităților prezente.
„A fost o zi deosebită, o zi înălțătoare, în care ne-am bucurat că, în Catedrala noastră Episcopală, mulți dintre ostenitorii Jandarmeriei Române din județul nostru au fost avansați în grad. Unii au ieșit la pensie și au fost aplaudați de către toți colegii lor și felicitați de către domnii comandanți, de către domnul prefect al județului Caraș-Severin și toți ceilalți reprezentanți ai autorităților centrale, județene, locale, civile și militare”, a mai subliniat Părintele Episcop.
La final și Preasfințitul Părinte Lucian a transmis un mesaj, oferind o icoană cu Sfinții Arhangheli ocrotitorii Jandarmeriei, o Sfântă Scriptură, precum și mai multe cărți ale Noului Testament cu Psalmi, pentru toate birourile din cadrul structurii Jandarmeriei județului Caraș-Severin, însoțite de următorul mesaj:
„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă și dorim din tot sufletul Jandarmeriei Române mult succes în activitatea pe care o desfășoară în țara noastră, la mulți ani, împliniri și, împreună, să mergem pe drumul cel bun, respectând legea și implementând ordinea și armonia între oameni!”.