Slujire arhierească la Catedrala istorică din Caransebeș
17 April 2023În a doua zi de Paște, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a rugat alături de slujitorii și credincioșii Catedralei istorice din Caransebeș. Sfântul locaș îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ce va fi cinstit peste câteva zile. Ierarhul a ales să fie astăzi împreună cu această comunitate euharistică, anticipând astfel hramul sfântului locaș, ce va fi sărbătorit în acest an în Duminica Tomii, odată cu hramul festiv al Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe nu este doar ocrotitorul Catedralei istorice din Caransebeș, ci și a municipiului Caransebeș, astfel că icoana sfântului purtător de biruință apare atât pe stema localității, cât și pe stema Eparhiei Banatului Montan.
La Sfânta Liturghie au participat credincioși din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, dar și fii duhovnicești din alte zone, care sunt atașați de Catedrala istorică. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Gheorghe Dobreanu” al acestei biserici.
„I-am îndemnat pe credincioșii prezenți astăzi la Sfânta Liturghie să mărturisească în cele 40 de zile Învierea lui Hristos și să primească în inimile lor bucuria Învierii și pacea tridimensională pe care a dat-o Mântuitorul Apostolilor Săi. Cele două mesaje ale Mântuitorului înviat să se sălășluiască în inimile și mințile noastre și să medităm și noi la ceea ce Domnul a spus în vremea aceea mironosițelor și Apostolilor: «bucurați-vă» și «pace vouă». Se cuvine ca noi creștinii cei botezați și îmbrăcați în Hristos să ne bucurăm în fiecare zi, dar mai ales în aceste zile luminate și în același timp trebuie să căutăm pacea și să o urmăm pe ea, să primim în ființa noastră pacea Mântuitorului, Care le-a spus ucenicilor: «pacea Mea o dau vouă, nu precum vă dă lumea vă dau Eu»”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.
Catedrala istorică din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş.
Datează din anul 1444, ca un edificiu de lemn, la început având funcții de mănăstire, probabil pentru că îndeplinea rolul de catedrală episcopală, iar reşedinţa episcopului era în apropiere, de primă bibliotecă a Caransebeșului și de școală de diaconi. Actuala biserică, cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” a fost reclădită înainte de anul 1725, pe timpul episcopului eparhiot Moise Stanoievici. Deține funcția de catedrală din 1865, anul înființării Episcopiei Caransebeșului, și, deși în anul 2010 a fost sfințită noua catedrală, biserica Sfântul Gheorghe rămâne catedrala istorică a Caransebeșului, o emblemă a lăcașurilor de cult din orașul de pe Timiș și Sebeș. Fiind monument istoric și necesitând lucrări de restaurare și înfrumusețare, în perioada următoare va intra într-un proces amplu de reabilitare.