Popas duhovnicesc în Parohia Cuptoare-Secu din Protopopiatul Reșița
6 November 2023În Duminica a 22-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cuptoare-Secu, Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” în prezența unui număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
În această duminică frumoasă de noiembrie, am slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Cuptoare – Secu din Protopopiatul Reșița. În acest loc, de mulți ani, nu am mai săvârșit Sfânta Liturghie, deși am participat, în 2015, la un Cerc pastoral-misionar cu preoții din Protopopiatul Reșița, mai precis cu preoții care formează Cercul pastoral-misionar Reșița Sud. Așadar, ne-am gândit ca o prelungire a hramului acestei biserici, «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie», să revenim, cu bucurie sfântă, în mijlocul credincioșilor din această comunitate euharistică și, împreună, în Biserica «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir», să binecuvântăm Împărăția Preasfintei Treimi și să ne rugăm pentru pacea a toată lumea și pentru pacea dintre oameni și dintre popoare”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
În continuare, ierarhul a subliniat importanța rugăciunii pentru pace în lume, între popoare, dar și pentru pacea lăuntrică și cea dintre semeni, într-o vreme în care conflictele sunt la tot pasul:
„La Sfânta Liturghie, am rostit Ectenii, dar și o rugăciune pentru pace, deoarece, în lumea aceasta, sunt tot mai multe conflicte între oameni, dar și între popoare. Îl rugăm pe Milostivul Dumnezeu să ne ajute să căutăm, în toată vremea și în tot ceasul, pacea și mai ales să ne câștigăm fiecare dintre noi pacea lăuntrică, pacea cu noi înșine și, în mod special, pacea cu Dumnezeu, pentru că este foarte important să avem, în sufletul nostru, pacea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a dat-o ucenicilor Săi, pacea tridimensională, cu Dumnezeu, cu noi înșine și cu semenii noștri.”
De asemenea, Părintele Episcop i-a îndemnat pe credincioși să mediteze la viața veșnică și să se străduiască în a atinge virtuțile creștinești ale desăvârșirii, căutând neîncetat pacea:
„ Evanghelia Duminicii de astăzi ne îndeamnă pe toți să medităm la viața cea veșnică, să medităm la sfârșitul nostru, care ar trebui să fie așa cum cerem de fiecare dată la sfintele slujbe, «sfârșit creștinesc, neînfruntat, în pace». Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne dăruiască tuturor sfârșit creștinesc și să încercăm, pe cât putem, în fiecare zi, să trăim frumos, să trăim în Hristos și să ne împodobim sufletul și viața cu sfintele virtuți ale desăvârșirii, să practicăm faptele milei creștine, să-i ajutăm pe toți oamenii, să nu ducem o viață în indiferență și indolență, ci să fim foarte atenți la viața noastră și la relația pe care o avem cu Dumnezeu și cu semenii noștri.”
În încheiere, Preasfințitul Lucian i-a oferit ca exemple pe săracul Lazăr și pe bogatul nemilostiv:
„Săracul Lazăr și bogatul nemilostiv din Evanghelia de astăzi sunt două exemple, două modele de viețuire. Săracul Lazăr a fost un om curat cu inima, un om care L-a iubit pe Dumnezeu, dar nu a avut posibilități materiale și care nu a fost ajutat de nimeni, pentru că, dintotdeauna, lumea aceasta a fost egoistă și, mai ales în zilele noastre, se vede foarte clar că oamenii sunt tot mai izolați unii de alții din punct de vedere spiritual. Bogatul nemilostiv este modelul de viețuire în indiferență și indolență. El a preferat confortul, comoditatea, fiind un om egoist, care nu voia să împartă bunurile sale cu ceilalți din jurul său, mai ales cu cei săraci și neajutorați. Suntem datori să medităm la această parabolă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, mai ales că se apropie Postul Crăciunului și cu toții suntem îndemnați la milostenie. Să avem grijă că viața noastră nu are niciun sens dacă nu suntem milostivi, dacă nu practicăm faptele milei creștine. Postul și rugăciunea trebuie împletite în fiecare zi cu milostenia. Îl rugăm pe Dumnezeul milostiv și iubitor de oameni să ne dăruiască și nouă dragoste mai multă față de semenii noștri și să încercăm, nu doar teoretic, ci și practic, să iubim pe toți oamenii și să îi ajutăm din toată inima noastră.”
La slujbă au participat un număr însemnat de copii și tineri îmbrăcați în costume populare, care, la timpul potrivit, au încununat Liturghia Cuvântului cu Liturghia Euharistică, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Cuptoare a fost ridicată în anul 1931 și a fost sfințită la data de 22 iulie 1951 de mitropolitul Banatului, Vasile Lăzărescu. În prezent se lucrează la acoperișul și exteriorul locașului de cult.