Cea de-a 9-a întrunire din cadrul proiectului „Slujire și iconomie”
7 November 2023Preoții din Cercul pastoral-misionar Reșița-Sud s-au întâlnit luni, 6 noiembrie, la Centrul Eparhial din Caransebeș, cu Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și cu părinții consilieri, în cadrul proiectului „Slujire și iconomie”, desfășurat anul acesta în Episcopia Caransebeșului. Întrunirea a fost cea de-a 9-a din programul ce vizează dinamizarea misiunii preoțești în cele 4 protopopiate ale Eparhiei Banatului Montan.
În sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a fost oficiată de către un sobor de preoți o slujbă de Te-Deum, după care au fost audiate două referate ce au cuprins teme legate de „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
Părintele Cristian Rădulescu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Reşiţa a susținut un referat cu tema „Repere privind pastorația persoanelor vârstnice în viața Bisericii: Forme concrete de pastorație a persoanelor vârstnice în istoria Bisericii: azilele de bătrâni, centrele de ocrotire, spitale, etc.”, iar părintele Pr. Alin-Remus Muntean de la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” Anina a vorbit despre „Chipuri de muzicologi care au marcat cântarea de strană din Banat: Trifon Lugojan, Dimitrie Cusma, Ioan Teodorovici, Constantin Vladu, Nicolae Belean, etc.”.
„Grija pentru persoanele vârstnice și pentru persoanele vulnerabile în general, constituie pentru lucrarea noastră misionară o grijă permanentă, evident punctată mai ales în contextul acestui an. Și grija pentru menținerea cântării la strană și îmbunătățirea acesteia conform cu rigoarea cultului divin public este de asemenea o grijă permanentă cu o proiecție asumată asupra viitorului care uneori trebuie să recunoaștem pare îngrijorător. Prin urmare, considerăm că fiecare preot care s-a arătat interesat de subiectele dezbătute, a identificat în același timp și problemele din parohia păstorită, probleme care în multe cazuri sunt comune tuturor parohiilor noastre. Având această convingere comună putem afirma că toate întâlnirile de acest gen sunt reale șanse de a ne îmbunătăți metodele pastorale în folosul Bisericii și a credincioșilor păstoriți”, a subliniat părintele protopop Gheorghe Șuveți.
În a doua parte fiecare preot a expus un bilanț al activităților din parohie, precum și planurile de viitor, dar și mai multe probleme ce le întâlnesc în misiunea lor.
Cu prilejul acestui eveniment au vizitat cu toții Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, precum și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.