Hramul bisericii din Slatina-Timiș
8 November 2023Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Slatina-Timiș și-a cinstit astăzi ocrotitorii. Pentru comunitatea rurală de aici a fost zi deosebită întrucât la hramul sfântului locaș a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Au participat numeroși credincioși, autorități locale, precum și foarte mulți copii și tineri de la școala din localitate. Deoarece comunitatea numără mai mulți credincioși romano-catolici, la sfânta slujbă s-a rugat alături de credincioșii ortodocși și părintele romano-catolic împreună cu credincioși săi.
„Este hramul bisericii din Slatina Timiș și de aceea am ales ca la sărbătoarea Sfinților Arhangheli să fim în mijlocul credincioșilor de aici și să ne rugăm împreună pentru pacea a toată lumea și pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu biserici. De menționat este faptul că la Slatina Timiș avem și o mare comunitate de români romano-catolici, aproximativ 65 % din totalul locuitorilor din această comună sunt romano-catolici, dar sunt români. Constatăm, iată după aproape 18 ani de arhipăstorire în Episcopia Caransebeșului, că la Slatina Timiș este o bună înțelegere și conlucrare între creștinii ortodocși și credincioșii romano-catolici. Sunt foarte multe familii mixte aici, însă întotdeauna locuitorii din această comună au dat dovadă de bună înțelegere, colaborare și conlucrare. Ne bucurăm că niciodată la Slatina Timiș nu au existat conflicte sau divergențe între romano-catolici și ortodocși”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
„Pentru că suntem chiar în ziua de pomenire și cinstire a Sfinților Îngeri se cuvine să ne aducem aminte de cântarea îngerească de la Betleem când Mântuitorul Iisus Hristos s-a născut: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!». Să luăm aminte la acest mesaj și să căutăm pacea cum spune psalmistul David și s-o urmăm pe ea. Suntem într-o lume plină de conflicte și de războaie și suntem datori să-i ascultăm pe Sfinții Îngeri care ne îndeamnă pe toți la pace, bună înțelegere și bunăvoire între oameni și între popoare”, a mai spus ierarhul.
La final, părintele paroh Vasile Dragomir i-a oferit din partea comunității o icoană cu Sfinții Arhangheli, Preasfințitului Părinte Episcop Lucian.
În Slatina-Timiș a existat o biserică de lemn în centrul satului, ridicată după anul 1775. Actuala biserică este zidită în locul celei vechi. Biserica este în stil baroc, iconostasul e din cărămidă. În anul 1947, prin contribuția credincioșilor se pictează pe table de furnir, de pictorul Ioan Băleanu din Caransebeș, în stil neobizantin. În anul 1984 a început pictarea bisericii în tehnică tempera, lucrarea s-a terminat în 1985. În 9 iulie 1995 episcopul Emilian Birdaș al Caransebeșului a sfințit și binecuvântat lucrările de pictură a bisericii și lucrările din exterior.