Un timp al rugăciunii și al comuniunii în Parohia Naidăș
12 November 2023Programul eparhial de rugăciune intitulat „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”, derulat la nivelul Episcopiei Caransebeșului, s-a încheiat vineri, 10 noiembrie, cu ultima slujire misionară din acest an, care a avut loc în Parohia Naidăș din Protopopiatul Moldova Nouă.
Un număr de mare de preoți din Cercul pastoral-misionar Moldova Nouă, însoțiți de copii și tineri, alături de vârstnici și copii din comunitatea gazdă s-au reunit, la ceas de seară, la Slujba Paraclisului Maicii Domnului, săvârșită de un sobor de preoți, condus de părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei, alături de părintele protopop Bogoliub Martinovici. Din soborul slujitor, au mai făcut parte: părintele paroh Vichente Ponoran, părintele Gheorghiță Băloi de la Moldova Nouă, coordonatorul Cercului pastoral și responsabilul cu activitățile cu tinerii la nivel de protopopiat și părintele Cristian Ienea de la Berzasca. Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de tineri de la ATOR Banatul de Munte, condus de Anita Radics, președintele asociației.
La sfânta slujbă au luat parte preoți însoțiți de copii și tineri din parohiile: Iam, Berliște, Milcoveni, Rusova, toate cele trei parohii din Moldova Nouă, Berzasca, Sichevița și, desigur, din parohia gazdă, Naidăș, precum și un grup de tineri de la ATOR Banatul de Munte din Reșița și Oravița.
La finalul slujbei, au fost înălțat rugăciuni speciale pentru vârstnici, copii și tineri și pentru sănătate, iar părintele Mihai Ciucur a rostit un scurt cuvânt de învățătură despre valoarea timpului pe care suntem chemați să îl petrecem împreună cu Dumnezeu și despre vremea fiecărui lucru din viața omului, în funcție de vârsta și prioritățile sale. „Am încercat, în cuvântul de final, să conștientizez pe cei prezenți despre importanța timpului alocat rugăciunii, pe de o parte, dar și despre prioritățile specifice fiecărei vârste, din fragedă pruncie până la anii senectuții, pe de altă parte. În acest sens, am lăsat cuvintele Ecclesiastului, din capitolul 3, versetele 1-11 spre meditație și spre reflecție atât vârstnicilor, dar și copiilor prezenți”, a precizat părintele Mihai Ciucur.
Tot la finalul slujbei, Anita Radics, liderul tinerilor ortodocși din Banatul de Munte, a rostit un mesaj de mulțumire și recunoștință, evidențiind importanța acestor slujiri misionare în parohiile Episcopiei Caransebeșului, iar tinerii prezenți au oferit vârstnicilor Biblia, din partea Preasfințitului Părinte Lucian. Seara s-a încheiat cu participarea tuturor celor prezenți la agapa frățească, oferită cu generozitate de către comunitatea parohială gazdă.
Referindu-se la slujirea de la Naidăș, Anamaria Iovu, unul dintere liderii ATOR Banatul de Munte, a mărturisit: „Paraclisul Maicii Domnului, citit și cântat împreună cu comunitatea din Naidăș a fost, într-adevăr, prilej de bucurie. A fost ultimul Paraclis din acest an, și tot ce spune este că abia aștept să reluăm acest proiect și în anul care urmează”.
Programul eparhial de rugăciune „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”, decicat Anului omagial al pastorației vârstnicilor și desfășurat de către Departamentul de Tineret al eparhiei, alături de ATOR Banatul de Munte, a cuprins 12 slujiri misionare, în 12 eparhii din toate cele 10 cercuri pastoral-misionare ale Episcopiei Caransebeșului.
Astfel, cu binecuvântarea și sub îndrumarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, tinerii de la ATOR Banatul de Munte, alături de îndrumătorul lor duhovnicesc, au cercetat parohiile: Șopotu Nou (7 aprilie), Sacu (21 aprilie), Zăvoi și Valea Bistrei (5 mai), Goruia și Ciudanovița (26 mai), Dognecea (15 septembrie), Comorâște (29 septembrie), Cornea (6 octombrie), Feneș (13 octombrie), Fârliug (27 octombrie) și Naidăș (10 noiembrie).
În fiecare dintre aceste parohii a fost săvărșit Paraclisul Maicii Domnului și înălțare rugăciuni speciale pentru copii, vârstnici și bolnavi, au fost susținute cateheze și cuvinte de învățătură din partea preoților, precum și mesaje din partea tinerilor de la ATOR Banatul de Munte, iar vârstnicii au primit în dar Biblia sau Noul Testament, din parte Preasfințitului Părinte Lucian. „A fost un program misionar, catehetic și de rugăciune, deopotrivă, cu un impact deosebit la nivelul eparhiei noastre, pentru că a adunat la rugăciune, alături de cei câteva zeci de preoți slujitori, sute de tineri și sute de vârstnici, laolaltă. Pe lângă beneficiile evidente ale rugăciunilor săvârșite în comun, considerăm că interacțiunea dintre generații – tinerii cu vârstnici – a fost una foarte benefică, pentru că tinerii au învățat din răbdarea și statornicia bunicilor, iar credincioșii în vârstă au primit mângâiere și nădejde, atât pentru prezent, cât și pentru viitorul Bisericii noastre”, a concluzionat părintele Mihai Ciucur, îndrumătorul tinerilor de la ATOR Banatul de Munte. „Acum, la final de program pentru acest an calendaristic, suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să ajungem în toate cele 12 parohii în care ne-am propus, mulțumim ierarhului nostru, Preasfințitul Părinte Lucian, pentru îndrumare și sprijin, preoților care au găzduit și au luat parte la aceste slujiri misionare, precum și tuturor copiilor, tinerilor și vârstnicilor care au dat sens, prin prezență și implicare, acestor slujiri misionare din eparhia noastră”, a mai adăugat părintele inspector.
Cu ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Preacurate, programul misionar de slujire a Paraclisului Maicii Domnului și această interacțiune deosebită dintre tineri și vârstnici, vor continua și în anul 2024 – Anul pastorației și îngrijirii bolnavilor, cânt tinerii de la ATOR Banatul de Munte, sub îndrumarea ierarhului lor, își propun să ajungă cu preponderență la credincioșii în vârstă și suferinzi din Eparhia Caransebeșului.