Binecuvântare arhierească în Parohia Remetea-Pogănici
19 February 2024Credincioșii din Parohia Remetea-Pogănici, Protopopiatul Reșița, s-au bucurat în duminica a 17-a după Rusalii de binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. Ierarhul a mers în această parohie pentru a se ruga alături de preotul și comunitatea de aici la Sfânta Liturghie, dar și a înălța rugăciuni pentru slujitorii, închinătorii, ctitorii, și binefăcătorii sfântului locaș trecuți la Domnul, în special pentru părintele Petru Ștefănuț, ctitorul bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.
Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Parastas împreună cu un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Au fost prezenți la sfânta biserică credincioși din Remetea-Pogănici, autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în port popular.
La finalul Sfintei Liturghii părintele paroh Florin Predescu i-a oferit Preasfințitului Lucian, din partea comunității, o icoană cu Maica Domnului.
„I-am îndemnat pe credincioșii de aici să aibă credință stăruitoare și rugăciune profundă atunci când își doresc din partea lui Dumnezeu un lucru și cred că noi toți trebuie să ne rugăm stăruitor și să-I cerem lui Dumnezeu sănătate sufletească și trupească. Femeia cananeancă i-a cerut stăruitor Mântuitorului să-i vindece fiica și mai ales în acest an omagial al îngrijirii și pastorației bolnavilor suntem datori să ne rugăm stăruitor unii pentru alții, ca să ne vindecăm și din punct de vedere spiritual, dar și din punct de vedere fizic”, a spus Părintele Episcop făcând referire la pericopa evanghelică din această duminică.
„La fiecare Sfântă Liturghie suntem datori să-i pomenim nominal sau la modul general pe toți bolnavii care se află în suferință, răstigniți pe paturile spitalelor, în azile, orfelinate sau acasă. Suntem datori să ne purtăm sarcinile unii altora ca să împlinim legea lui Hristos. Învățăm astăzi de la femeia cananeancă că doar rugăciunea stăruitoare și credința profundă ne pot ajuta în parcursul nostru către Împărăția lui Dumnezeu și în parcursul acestei vieți pământești, pentru că avem nevoie întotdeauna de ajutorul lui Dumnezeu, în toată vremea și în tot ceasul suntem datori să cerem ajutorul lui Dumnezeu. Rugăciunea noastră să nu fie una formală, ci izvorâtă din adâncul inimii și atunci toate rugăciunile vor fi bine primite și ascultate înaintea lui Dumnezeu”, a mai explicat ierarhul.
Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Remetea-Pogănici a fost construită între anii 1969-1974 prin osteneala pr. Petru Şefănuţ și a tuturor credincioșilor din acest sat. În 1974, a avut loc și târnosirea ei de către mitropolitul Nicolae Corneanu. Sfântul locaș a fost pictat în 1974-1975 de pictorul Dumitru Guriţă din Bucureşti. Înainte de biserica actuală a mai existat una de lemn ridicată în 1742.