Pictura bisericii din Parohia Petrilova a fost resfințită
14 April 2024Pentru credincioșii din Parohia Petrilova, Protopopiatul Moldova Nouă, duminica a 4-a din Postul Mare a fost una specială, deoarece în mijlocul lor a fost Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Părintele Episcop a mers în această parohie pentru că în ultima perioadă s-a lucrat la restaurarea picturii, cea existență a fost recondiționată, iar pe alocuri a fost completată. Ierarhul a binecuvântat aceste lucrări astăzi și a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Au fost prezenți la această sărbătoare autorități locale și credincioși din Petrilova, parohie ce are 50 de familii cu aproximativ 100 de credincioși. Fostul preot paroh Georgian Marius Drăghina a fost hirotesit sachelar, iar cei care s-au implicat la restaurarea picturii au prime diplome de recunoștință. Părintele Georgian, care acum slujește în Parohia Comorâște, i-a oferit Preasfințitului Lucian o icoană.
„I-am îndemnat astăzi pe credincioșii veniți la sfânta biserică să se îndeletnicească cu postul și cu rugăciunea, mai ales în această călătorie a noastră spre Învierea Mântuitorului, pentru că nu numai demonii, dar și patimile, poftele, răutățile și fărădelegile dinlăuntrul nostru, pot fi izgonite și dezrădăcinate cu ajutorul postului și cu ajutorul rugăciunii, adică cu ajutorul harului lui Dumnezeu, pentru că atunci când postim și ne rugăm avem har peste har și binecuvântare peste binecuvântare. I-am îndemnat de asemenea, pe bunii noștri credincioși la mai multă credință și să privească cu ochii duhovnicești la tatăl necăjit și întristat din evanghelia de astăzi, care a venit în fața Mântuitorului și i-a cerut cu umilință, cu smerenie și cu lacrimi să-i vindece fiul. Suntem datori să avem o credință puternică în bunul Dumnezeu pentru că numai El ne poate ajuta, ne poate soluționa orice problemă, ne poate scoate din orice ispită, necaz, suferință sau impas”, a subliniat Părintele Episcop.
„Îl rugăm pe Domnul să ne dăruiască și nouă o credință statornică și puternică să putem păși pe urmele Sfinților Părinți și astăzi suntem datori să privim la viața, ostenelile și nevoințele Sfântului Ioan Scărarul. Trebuie să pășim pe scara raiului, astfel încât, la capătul acestui urcuș, să ne întâlnim cu Mântuitorul Iisus Hristos. În mijlocul Postului Mare suntem datori să medităm la taina Crucii pe de-o parte, dar să încercăm să pășim cu mult curaj duhovnicesc și pe treptele scării raiului, scara desăvârșirii, care ne este pusă înainte de toți Sfinții Părinți care L-au iubit pe Mântuitorul și și-au asumat crucea vieții, înțelegând că fără cruce nu putem ajunge la înviere”, a mai explicat ierarhul.
Parohia Petrilova este vacantă. Documentele istorice arată că Petrilova a avut prima biserică din lemn în 1778 , primită de la credincioșii din Coștei, Serbia. Între anii 1908-1910 a fost zidită actuala biserică cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Pictura a fost realizată de pictorul Filip Matei în 1910, iar ultima renovare a picturii s-a făcut în anul 1993 de către pictorul basarabean Igor Isac.
În după-amiaza zilei, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat slujba călugăriei pentru 6 maici de la Mănăstirea Nera, precum și 3 rasoforii.