Caransebeș a vibrat sub „riTM în Banat”
14 April 2024Mai mult decât o simplă percuție, ci un adevărat periplu muzical, deci o călătorie în sunete și muzică și chiar o joacă muzicală, dar realizată cu talent, profesionalism și entuziasm de Ansamblul „Percutissimo” al Filarmonicii Banatul din Timișoara, coordonați de maestrul Doru Roman – astfel s-ar putea descrie „riTM în Banat”, eveniment găzduit duminică, 14 aprilie, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului.
Programul muzical a fost conceput pentru toate categoriile de vârstă și a cuprins piese precum „Music of pieces of wood”, „Mambo Africano”, „Zulu Welcome”, „Bronx”, „Rain Song”, „Cântec sârbesc”, „Joropo”, „Destinations” și două momente de percuție corporală de excepție, reprezentând o „lecție de studiu” și „un șef de echipă plictisit”.
Sub coordonarea maestrului Doru Roman, concertul de percuție a cucerit spectatorii, printre care s-au numărat autorități locale, oameni de cultură din municipiu, profesori de muzică, copii și tineri, care nu doar au ascultat, ci au fost parte din „riTM în Banat” prin susținerea acestuia în bătăi de palme ritmice și prin utilizarea unor „instrumente” create anume pentru public, întregindu-se astfel atmosfera deosebită creată prin tobe, maracas, instrumente realizate din bambus și altele specifice percuției.
„E minunat că am avut ocazia să cunoaștem o altfel de muzică. Toți cei prezenți au rezonat și cu siguranță au plecat mai bogați sufletește, pentru că, prin ea, am făcut un periplu muzical prin mai multe culturi din lume, sub coordonarea celui mai activ percuționist din România la ora actuală, a domnului Doru Roman, alături de talentații săi studenți. Le mulțumim pentru popasul făcut la Caransebeș”, a precizat părintele Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Coordonatorul Ansamblului „Percutissimo” a adăugat faptul că „din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au dat seama că există Cineva superior, acolo, sus, și au încercat să găsească căi de a dialoga cu Dumnezeu, muzica, arta, în general, fiind o modalitate de comunicare cu El. Din punctul meu de vedere, percuția reușește cel mai bine să ne apropie de Dumnezeu”, concertul „riTM în Banat” fiind, de asemenea, și o chemare la descoperirea Creatorului în sunet și ritm, semn că rugăciunea nu se limitează la cuvinte și nici găsirea lui Dumnezeu nu este limitată în timp, spațiu sau în lucruri palpabile. Festivalul „riTM în Banat” călătorește în mai multe localități din Banat și precedă ediția a XLVIII-a a Festivalului „Timișoara Muzicală”, care se va desfășura la începutul lunii mai în capitala Banatului. (Roxana Novacovici)