Întâlnire de lucru a responsabillor cu cateheza și sesiune de formare a voluntarilor din Mitropolia Olteniei, la Mănăstirea Arnota
27 May 2024La Mănăstirea Arnota, s-a desfășurat, în perioada 23-25 mai 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, o întâlnire de lucru a responsabililor cu cateheza din Mitropolia Olteniei și o sesiune de formare a voluntarilor pentru taberele care se doresc a fi organizate în vara acestui an la nivel de mitropolie.
Evenimentul a reunit, alături de consilierii și inspectorii eparhiali responsabili cu activitățile cu tinerii din cele patru eparhii ale Mitropoliei Olteniei, reprezentanți au asociațiilor și organizațiilor de tineret care doresc să se implice în programul de tabere în comunitate care va fi implementat în cele patru eparhii în vara acestui an. La întâlnire au participat, de asemenea, în calitate de invitați, reprezentanți ai Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și ATOR Banatul de Munte, care au susținut și facilitat sesiunile de formare, pe baza modelului de tabere în comunitate desfășurate în Eparhia Banatului de Munte, respectiv „Tabăra din Inima Satului” (TDIS) și „Tabăra din Inima Familiei” (TDIF).
În acest context, echipa de formatori de la Caransebeș a prezentat, în prima zi a întâlnirii, specificul taberelor de tipul TDIS, organizate pentru al șaselea an în eparhie, și au oferit detalii teoretice și practice despre organizarea acestui tip de tabere în județul Caraș-Severin. În cea de-a doua parte a evenimentului, reprezentanții celor patru eparhii – Arhiepiscopia Râmnicului, Arhiepiscopia Craiovei, Episcopia Severinului și Strehaiei și Episcopia Slatinei și Romanaților – au realizat, sub îndrumarea facilitatorilor din Episcopia Caransebeșului, programul propriilor tabere, pe care doresc să le organizeze la nivel eparhial în perioada următoare.
„Dacă în precedentele întâlniri de lucru cu colegii din Mitropolia Olteniei le-am împărtășit acestora din experiența noastră în ceea ce privește strategiile de lucru cu copiii și tinerii, de data aceasta, întâlnirea de la Arnota s-a axat pe construirea unui program de tabără, pe modeulul TDIS, cu tot ceea ce presusupune organizarea acesteia: de la capacitarea și coagularea factorilor locali din parohii, până la programul pe zile și ore al fiecărei tabere și modalitățile prin care activitatea catehetică poate fi continuată după încheierea taberelor. Felicităm pe toți colegii din Mitropolia Olteniei, care doresc să implementeze conceptul nostru de tabere, pentru perseverență și efort și suntem convinși că primele roade ale acestei colaborări se vor vedea încă din această vară”, a mărturisit părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.
La rândul său, părintele Vasile Chima, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Vâlcii, a subliniat: „Atât Întâlnirea de lucru de la Mănăstirea Arnota, cât și precedentele întâlniri de la Mănăstirea Lainici și de La Turnu Severin, au fost de bun augur, ajutându-ne să conturăm un program bine pus la punct pentru taberele ce urmează a fi desfășurate în perioada vacanței de vară și nu numai, pentru a veni în sprijinul tinerilor și a putea petrece un timp de calitate. Mulțumim Pc. Pr. Mihai Ciucur, inspector eparhial și întregii sale echipe de voluntari, pentru timpul petrecut împreună la aceste sesiuni de formare și pentru spiritul lor de jertfelnicie”
Urmare a întâlnirii de lucru de la Arnota și a sesiunilor de lucru cu voluntarii, s-a stabilit un calendar de tabere la nivel de mitropolie, care cuprinde minim 12 tabere în comunitate, de tipul TDIS, către trei în fiecare eparhie. Mentoratul formatorilor din Episcopia Caransebeșului va continua și în perioada următoare, prin organizarea unor schimburi de tineri menite să inițieze tinerii din Oltenia în implementarea cu succes a conceptului de tabără propus.