Sfântul Ierarh Luca al Crimeei, cinstit de copii și tineri la Schitul Feneș

12 June 2024 Off By Herea Darius
Sfântul Ierarh Luca al Crimeei, cinstit de copii și tineri la Schitul Feneș

Marți, 11 iunie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Luca al Crimeii, un număr însemnat de copii și tineri din parohiile de pe Valea Timișului, alături de preoții coordonatori, de membri ai ATOR Banatul de Munte și de elevi seminariști, s-au reunit în rugăciune la Schitul Feneș, din Protopopiatul Caransebeș.

Astfel, cu binecuvântarea și la îndemnul Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost săvârșită Slujba Paraclisului Maicii Domnului de către un sobor de preoți condus de către părintele Mihai Ciucur de la Departamentul de Tineret al eparhiei, alături de care s-au aflat: părintele stareț Rafael Mutrescu, părinții Simion Bica și Ioan Smultea de la Teregova, părintele Ioan Ponoran de la Feneș, părintele Ion Vela de la Sat Bătrân și părintele Alexandru Mihăescu de la Poiana Buchin.

 Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de tineri format din membri ai  ATOR Banatul de Munte și elevi seminariști, condus de părintele Daniel Nap, care este și responsabil cu activitățile catehetice la nivelul Biroului de catehizare a tineretului.

 În cadrul slujbei au fost citite rugăciuni speciale pentru bolnavi, iar la final părintele inspector Mihai Ciucur a evocat personalitatea și misiunea pământească a Sfântului Luca, evidențiind atât misiunea jertfelnică a Arhiepiscopului Luca de Simferopol și Crimeea, dar și slujirea de excepție, în calitate de medic, a sfântului, un adevărat doctor fără de arginți al vremurilor noastre. La rândul său, părintele Rafael, starețul mănăstirii a mulțumit preoților și tinerilor prezenți și a adresat un cuvânt de încurajarea privind continuarea misiunii lor în Biserică.

Seara s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de obștea și binefăcătorii mănăstirii, la care au luat parte toți preoții și tinerii prezenți, bucurându-se și în acest fel de prăznuirea celui de-al doilea hram al așezământului monahal.

„O oază de liniște și un loc menit să ne amintească de frumusețile lăsate de Dumnezeu pe pământ – așa aș putea descrie în câteva cuvinte Schitul Feneș, schit la care am poposit, iată, câteva ore, pentru a-i aduce mulțumire și preascinstire Maicii Domnului. Ne-am adunat aici câteva suflete de tineri dornici să luăm o pauză de la lumea agitată din jur și ne-am bucurat de prezența în rugăciune a Sfântului Nectarie Taumaturgul și a Sfântului Ierarh Luca al Crimeei. Sunt recunoscătoare că mă aflu printre tinerii care încă se mai pot bucura de aceste adevărate colțișoare de rai pe pământ”, a mărturisit Iustina Chereș, membră a filialei Caransebeș, a ATOR Banatul de Munte,

Programul de rugăciune „Maica Domnului – izvor de tămăduiri pentru cei neputincioși” a debutat în data de 31 ianuarie și va continua printr-o serie de alte 6 slujiri misionare în parohii, așezăminte monahale și centre medicale, stabilite de către Preasfințitul Părinte Lucian, dimpreună cu reprezentanții Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și ai Biroului de catehizare a tineretului.

Proiectul este dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți și își propune intensificarea participării tinerilor la programul de rugăciune al Bisericii, cât și interacțiunea acestora cu bolnavii și vârstnicii din eparhie, în scopul întăririi comuniunii cu cei aflați în suferință și singurătate.