Bucurie duhovnicească la hramul Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Reșița
23 June 2024Duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor, atunci când întreaga Biserică Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sf. Duh și întemeierea Bisericii Creștine, a fost una de aleasă bucurie duhovnicească dar și plină de har și binecuvântare pentru credincioșii Parohiei „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița, veniți într-un număr mare la hramul bisericii din cartierul reșițean Govândari.
La această comuniune a bucuriei pe lângă cei doi preoți ai bisericii: pr. Emil Crăciun și pr. Damaschin Tătaru, au participat și alți preoți de la mai multe parohii reșițene, printre care soborul a fost încununat cu prezența părintelui Gheorghe-Adrian Șuveți, Protopopul Reșiței precum și următorii preoți: Daniel Tăpîrdea “Parohia “Sf. Vasile cel Mare” Reșița, Sorin Bușoi de la Parohia „Schimbarea la Față” Reșița și Petru Popovici de la Parohia ucraineană „Sf. Ap. Petru și Pavel”.
În cadrul Sfintei Liturghii un profund și important cuvânt de învățătură a fost rostit de părintele protopop care a vorbit despre întemeierea Bisericii creștine și importanța Pogorârii Sfântului Duh asupra Sfinților ucenici și apostoli așa cum este relatat în Cartea nou-testamentară, “Faptele Apostolilor” în capitolul al doilea.
După încheierea Sfintei Liturghii, conform rânduielii bisericii a fost săvârșită în continuare Slujba Vecerniei, numită și „Slujba plecării genunchilor” cum mai este cunoscută această vecernie specială, în cadrul căreia s-au citit șapte rugăciuni împărțite în trei grupe. Prin aceste rugăciuni atât clerul cât și poporul binecredincios invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind prin aceasta de cele șapte daruri ale Sf. Duh, care sunt esențiale în perspectiva mântuirii.
La sfârșit s-au împărțit tuturor credincioșilor prezenți pachete alimentare și dulciuri precum și ramuri cu frunze de tei. De ce se binecuvântează într-o astfel de zi frunzele de nuc sau tei? Pomii aceștia au un simbolism apropiat de cel al Duhului Sfânt. Nucul, se știe, datorită iodului, are efecte terapeutice, umane și veterinare, dar și pentru mediul în care se află. La fel și Duhul Sfânt, are efecte terapeutice asupra sufletului. Iar teiul, pe lângă faptul că are flori medicinale are și un miros aparte, asemenea Duhului Sfânt care ne înmiresmează viața cu credință, iubire și adevăr.
A fost o zi frumoasă și binecuvântată dar și încărcată de emoție sfântă la această aleasă și sfântă sărbătoare a parohiei, căci Bunul Dumnezeu din nou ne reamintește că nu ne uită și nu ne lasă niciodată singuri, trimițând din cer atât prin Sfintele Taine cât și prin Sfânta Liturghie pe Preasfântul Său Duh ca să ne curățească de tot păcatul și de toată întinăciunea, să ne sfințească și să ne călăuzească pe calea mântuirii.