Sărbătoarea Bisericii „Schimbarea la Față” – Govândari, din Reșița
5 August 2024Pentru biserica „Schimbarea la Față Govândari” – Reșița, duminica a 6-a după Rusalii a fost una specială, deoarece a fost sărbătorit cu anticipație hramul acestui sfânt locaș. Înainte de praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în mijlocul clericilor și credincioșilor bisericii din Govândari și a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Mulți credincioși din municipiul de pe Bârzava au participat la sfânta slujbă și s-au rugat alături de soborul slujitor.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului. Aflându-ne și în postul Adormirii Maicii Domnului numeroși credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
„L-am pomenit astăzi și pe ctitorul acestei biserici, părintele Nicolae Iulian Nicoară, cel care a început lucrarea aici, dar a trecut la cele veșnice și a fost înmormântat chiar în curtea sfântului locaș. De asemenea, i-am pomenit la Sfânta Liturghie pe toți cei care se numără printre ctitorii și binefăcătorii acestei biserici, pentru că acest sfânt locaș are nevoie în continuare de mai multe lucrări de amenajare și consolidare, nu în ultimul rând această biserică trebuie să îmbrace veșmântul picturii în viitorul apropiat. Așadar, i-am încurajat pe credincioșii noștri să fie mai atenți și să fie mai aproape de preoții noștri și împreună să împletească partea spirituală cu lucrarea administrativ-gospodărească”, a afirmat Părintele Episcop.
La final, Preasfințitul Părinte a adresat celor prezenți și un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre vindecarea slăbănogului din Capernaum, subliniind cât de importantă este credința cu care venim în fața Mântuitorului și grija pe care trebuie s-o avem față de cei aflați în suferință. „Astăzi i-am îndemnat pe credincioșii noștri să fie mai aproape de cei aflați în suferință. Pentru că suntem în anul pastorației și îngrijirii bolnavilor trebuie să fim cu toții mai aproape de cei bolnavi și să ne asemănăm cu cei 4 prieteni ai slăbănogului din Capernaum, care sensibili fiind la suferința fratelui lor l-au adus în fața Mântuitorului. Să-i îngrijim și noi pe bolnavii noștri, să ne rugăm mai mult pentru cei aflați în suferință și să participăm atât la Sfânta Liturghie, cât și la Taina Sfântului Maslu, ca să ne vindecăm sufletul și trupul”.
Catedrala din Govândari, aşa cum îi spun reşiţenii, este concepută după modelul bisericii Caşin din Bucureşti și a fost finalizată în anul 2011. Tot în același an, în 13 noiembrie, a fost târnosită. Acest sfânt locaș îl are ocrotitor pe Sfântul Ioan Gură de Aur, sărbătorind al doilea hram în data de 13 noiembrie.