Sărbătoare la Mănăstirea Lainici

7 August 2024 Off By Pavel Canea
Sărbătoare la Mănăstirea Lainici

Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat la hramul mănăstirii Lainici.

În fiecare an ziua de 6 august ne așază înainte evenimentul descoperirii slavei dumnezeiești a Mântuitorului Iisus Hristos înaintea ucenicilor, moment petrecut pe Muntele Taborului. Cu această ocazie Mănăstirea Lainici a îmbrăcat veşmânt de sărbătoare, la marele praznic împărătesc al „Schimbării la Faţă a Domnului”. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Altarul de vară al mănăstirii.

Amintim cei 8 ierarhi care au făcut parte din sobor: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei; Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului; Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei; Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților; Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria; Preasfinţitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Grupului Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova. În calitate de invitat special, amintim pe Excelența Sa, Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

La finele slujbei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, au fost înmânate patru racle cu părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Irodion de la Lainici către următoarele parohii: Parohia Mătăsari II, din Arhiepiscopia Craiovei; Parohia „Sfânta Sofia”, din Arhiepiscopia Bucureștilor; Parohia Văleni I, din Episcopia Slatinei și Romanaților; Parohia Leicești, din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.  Gramatele au fost citite de către părintele Camen Dan, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei. Din partea părintelui Arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul sfintei mănăstiri Lainici, parohiile au primit în dar racla de lemn sculptat unde au fost așezate sfintele moaște.