Viața și sănătatea – teme de dialog la Mănăstirea Teiuș din Caransebeș

10 August 2024 Off By Pavel Canea
Viața și sănătatea – teme de dialog la Mănăstirea Teiuș din Caransebeș

În postul „Adormirii Maicii Domnului”, dar și în contextul anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, Episcopia Caransebeșului a organizat o manifestare spiritual-culturală pentru a răspunde mai multor întrebări privind sănătatea sufletului și a trupului, provocând pe cei prezenți la o meditație duhovnicească. Astfel, cu binecuvântarea și participarea Părintelui Episcop Lucian, s-a desfășurat la Mănăstirea Teiuș, vineri, 9 august, conferința – dialog „Viață și sănătate – între evidență și taină”, susținută de părintele arhim. lect. univ. dr. Casian Rușeț, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, alături de dr. Mircea Șerpe, medic primar neurolog.

Cu acest prilej, grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a lansat albumul intitulat „Maica Domnului – Bolnavilor cercetare și celor neputincioși acoperământ”, interpretând câteva pricesne închinate Maicii Domnului ce se regăsesc în noul album.

„Această manifestare a fost un bun prilej de reflecție în această perioadă a postului. Frumoasele cântări închinate Maicii Domnului ne-au transpus într-o sferă a recunoștinței, a dragostei față de Dumnezeu și a bucuriei redescoperirii frumuseții Maicii Domnului în cultul și în tradiția Bisericii noastre ortodoxe. Pe de altă parte reflecția teologică, dar și existențială cu privire la viață și la sănătate, la alteritatea omului, dar și la perenitatea sufletului, în acest context al existenței umane, toate acestea au reprezentat tematica unui dialog între știință și teologie”, a afirmat părintele arhim. Casian Rușeț.

„Prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian nu a făcut decât să încununeze acest dialog și să încurajeze efortul pastoral și misionar, dar și cultural, al acestor tineri, care iată înregistrează albume muzicale de pricesne și cântări bisericești, puse la îndemâna tuturor credincioșilor pentru a fi ascultate, pentru a oferi un context și un mediu frumos de înțelegere a realităților spirituale, dar și de compasiune pentru toți cei aflați în suferință, deoarece întreaga manifestare a fost așezată sub auspiciile anului omagial al îngrijirii și pastorației bolnavilor”, a mai adăugat părintele Casian.  

La eveniment au participat preoți și credincioși din diferite domenii de activitate, care au putut adresa întrebări celor doi conferențiari, reușind a se crea o atmosferă de dialog, dar și una de înălțare spirituală prin pricesnele oferite de grupul „Ethos”.

Acest banchet cultural-spiritual poate fi vizionat pe pagina de Facebook a Episcopiei Caransebeșului.